4 en 5 mei wordt door heel het land toch vanuit huis gevierd 1

Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei, worden dit jaar toch anders dan normaal. Omdat grote bijeenkomsten niet mogelijk is, is het lastig om in grote getalen bloemen te komen leggen bij bevrijdingsmonumenten. Ook de herdenking moet plaatsvinden zonder een publiek. Toch wordt er op veel plekken gekozen voor een aangepaste manier van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Aangepaste manier van vieren

Met die aangepaste manier moet worden gekeken hoe het coronavirus zo min mogelijk kans krijgt om zich te verspreiden, zonder dat deze nationale dagen helemaal zullen worden vergeten.  Door heel het land wordt toch de bevrijding vanuit het huis gevierd. In dit artikel worden enkele voorbeelden uitgelicht hoe 4 en 5 mei toch in heel Nederland worden gevierd. Mogelijk krijg je hierdoor nog inspiratie hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Ondanks de maatregelen, trekt 4 en 5 mei toch op een veilige manier de aandacht van de Nederlandse bevolking.

Bij de Dodenherdenking betekend dit concreet dat bloemleggingen in veel gevallen enkel door de burgemeesters of een klein gezelschap van mensen kan worden gedaan. Er is geen publiek. Op sommige plekken kunnen mensen op eigen initiatief bloemen leg, mits ze natuurlijk de gepaste afstand behouden. Veel gemeenten zorgen ervoor dat hun herdenkingen online via de website of sociale media van gemeenten te vinden zijn. Soms wordt de gemeente dan door de burgemeester toegesproken. Andere gevallen wordt de toespraak gehouden door iemand die in een plaatselijke Oranje Comité verantwoordelijk is voor de organisatie van de herdenkingen. Via sociale media zijn al verschillende voorbeelden gedeeld.

Vrijheidstoespraak uit Arnhem

Zo deed in Arnhem burgemeester Ahmed Marcouch een toespraak. Deze had hij speciaal voor dodenherdenking voorbereid. Hij nam hiervoor een video op in het monumentale begraafpark Moscowa. “Vrijheid, wij genieten ervan. Wij nemen het voor lief. Zo vanzelfsprekend als het bezoek aan je moeder. Zo automatisch als de uitgestoken hand naar je vriend. Maar vandaag, nu wij hier Arnhem zonder oorlog toch een strijd aangaan, gedwongen door een nieuwe ziekte, vinden wij opnieuw het inzicht dat vrijheid onze zuurstof is.” Op verschillende plekken in Nederland werden soortgelijke speeches gegeven die allemaal pleiten hoe belangrijk vrijheid is.

4 en 5 mei zijn jaarlijks momenten om stil te staan bij de vrijheid. Dit jaar wordt er stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Deze mijlpaal kan daarentegen niet groots worden gevierd. Het vieren moet vanuit huis worden gedaan en wordt voornamelijk online gedaan. Op 4 mei wordt er nog steeds 2 minuten stilte gehouden om 20.00 uur. Daarnaast wordt nog steeds de oproep gedaan om op 5 mei de vlag uit te hangen. Het leggen van bloemen tijdens een grote bijeenkomst, moet daarentegen plaatsmaken voor een digitale bloemlegging. Mensen kunnen virtueel bloemen bij monumenten leggen, zonder het huis te verlaten. Met deze alternatieve herdenkingsmethodes is er toch aandacht voor 75 jaar bevrijding.

Virtueel een bloem leggen voor 4 en 5 mei

Wil jij zelf virtueel bloemen leggen? Dit kan via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om virtueel een bloemetje te leggen moet de bezoeker de website bezoeken en in de database één van de 3.900 monumenten in Nederland uit te kiezen. Dit kan door te zoeken op de naam van het monument of de plaatsnaam waar het monument staat. Uiteindelijk kunnen mensen daarna kiezen voor ‘leg een bloem’ om een bloem te kiezen en een persoonlijke boodschap achter te laten. B

uiten de actie om bloemen virtueel te leggen, zette het Nationaal Comité eerder al samen met Tikkie een actie op waarbij mensen geld konden doneren voor het leggen van bloemen. Gemeenten konden zich inschrijven en vervolgens werden er 75 gemeenten uitgekozen die tulpen gedoneerd kregen. Deze tulpen kwamen bij monumenten te staan en worden in de toekomst weer opgehaald. Er zijn 15.212 bossen bloemen gedoneerd volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Televisie en radio

Ook op andere manieren wordt er toch vanuit huis aan de 75 jaar bevrijding gedacht. Op de televisie en radio zullen er memorabele momenten van eerdere Bevrijdingspop uit worden gezonden. Zo kan er toch nog worden genoten van het jaarlijks terugkerende feest, wat normaliter rond deze tijd in Haarlem wordt gehouden en jaarlijks vele bezoekers trekt. Dit kan via Haarlem105 (lokaal) en Bevrijdingspop.nl. Er wordt onder andere gewerkt aan een digitaal concert waarbij Claudia de Breij op 5 mei om 16.55 het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ ten gehore zal brengen.

Dit nummer is oorspronkelijk van Ramses Shaffy. Het nummer werd al in 1971 door de artiest uitgegeven. Heel Nederland moet kunnen genieten van dit nummer, wat troost moet bieden in deze lastige tijden van corona. Hieronder is een video van het origineel terug te vinden. Mocht er nog geen lichtje zijn gaan branden bij het nummer, dan is het mogelijk dat dit nu door onderstaande video wel gebeurd.

Beperkt verkeer mogelijk

Normaliter trekken mensen er op dit soort dagen op uit. Als mensen niet naar een bevrijdingsfestival gaan, dan gaan ze wel naar de rustige plekken van Nederland. Daar wordt ook rekening mee gehouden. De Veiligheidsregio Kennemerland neemt in diverse gemeente verkeersmaatregelen zodat mensen zoveel mogelijk worden geweerd. Zo is het niet mogelijk om een motortocht te houden bij belangrijke toegangswegen naar Zandvoort, Bloemendaal en Vogelenzang. Parkeerplaatsen aan zee blijven gesloten om te voorkomen dat mensen massaal de kustgebieden bezoeken. Er wordt nog steeds opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bericht 4 en 5 mei wordt door heel het land toch vanuit huis gevierd is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Originele bron link