Adviseur Britse premier Dominic Cummings overtreed coronamaatregelen? 1

Dominic Cummings, de adviseur van de Britse premier Boris Johnson, wordt heftig bekritiseerd. Er wordt ook kritiek geuit op Boris Johnson zelf. Cummings zou meermalen de regels rondom corona aan zijn laars hebben gelapt. Daardoor zou hij anderen mogelijk in gevaar hebben gebracht. De adviseur reisde, ondanks dat zijn vrouw ziek was door een longvirus en hijzelf op het moment van reizen ook symptomen had ontwikkeld.

Illegaal reizen Dominic Cummings

Eerder reisde de adviseur ruim 430 kilometer richting familie in Durham. Dit nieuws is bekend geworden bij de Britse media doordat een buurtbewoner van de buurt waarin de familie woonde, hem herkende. Al snel werd de politie ingeschakeld en werden The Guardian en Daily Mirror op de hoogte gesteld. Er werd al snel gepubliceerd over Dominic Cummings zijn overtreding en op sociale media reageerden mensen woest op dit ‘onverantwoorde gedrag.’

Ook Boris Johnson krijgt kritiek. Dit komt omdat hij heeft aangegeven zijn adviseur voor de volle honderd procent te steunen. Dit nieuws kwam naar buiten in een persconferentie, waar Grant Shapps, minister van Transport, het woord deed. Familie zou hebben aangeboden om op zijn zoontje van 4 te willen passen. Dit zou goed uitkomen, omdat de vrouw van Dominic Cummings verschijnselen van het coronavirus had en de kans groot was dat Dominic Cummings zelf ook besmet zou zijn geraakt. Hij had zijn zoontje daarom bij de zus en nichten achter willen brengen.

Kritieken geuit

Op het moment komt er vanuit de oppositiepartijen veel kritiek. Ook een groep van de kiezers is woedend. Zo komt het op hen over alsof Dominic Cummings het hele gebeuren in de doofpot wilde stopen. Tevens doet Daily Mirror nog een schepje erbovenop. De krant meldt dat Cummings niet één maar zeker twee keer naar de familieleden is afgereisd. Hierdoor zou hij lockdownregels hebben overtreden en wordt er door de oppositie een onderzoek geëist.

In Engeland wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te zijn. Mensen werd verzocht enkel naar buiten te gaan als er boodschappen moeten worden gehaald. Als iemand symptomen ontwikkeld dan moet die zeven dagen in quarantaine thuis blijven zitten. Op dit laatste gedeelte lijkt het nu fout te zijn gegaan, omdat Dominic Cummings ondanks symptomen toch de deur uit is gegaan om een ritje naar familieleden ver weg te maken. De lockdown regels zijn in Verenigd Koninkrijk sinds 23 maart van kracht.

Hoe zijn de regels overtreden?

Maar wanneer heeft Dominic Cummings dan die regels overtreden? Het iet er naar uit dat Cummings meermalen is gespot. 27 maart door een journalist, 31 maart werd er door Britse media over zijn familiebezoek gepubliceerd en later zou hij ook nog op 12 april met familieleden buiten zijn gezien. Ze zouden een wandeling hebben gemaakt, zo’n 50 kilometer van het ouderlijk huis. Dit is interessant gezien eerder al in de media voorbij kwam dat Johnson coronaverschijnselen had ontwikkeld en daarom mensen die met hem in contact zijn geweest ook thuis moeten blijven.

Als de berichten kloppen, kan het zwaar uitpakken voor Dominic Cummings. Hij zou niet de eerste Britse personen die hun baan moeten opgeven omdat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Eerder moesten een hoge gezondheidsadviseur in Schotland, Catherine Calderwood, en een lid uit het crisisteam van de Britse regering, Neil Ferguson, ook al worden ontslagen nadat duidelijk werd dat zij de lockdownregels hadden overtreden.

Gevolgen voor Dominic Cummings

Vanuit de oppositie wordt al geroepen dat Dominic Cummings ook niet zou mogen blijven als het onderzoek aantoont dat hij daadwerkelijk de regels heeft overtreden. Zo heeft de oppositie het gevoel dat regels worden gemaakt voor het volk en aparte regels voor het centrum van de macht. Dit verhaal gaat zeker nog een staartje krijgen.

Bericht Adviseur Britse premier Dominic Cummings overtreed coronamaatregelen? is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer Informatie op deze website