Flitsmeister en België

Voor zowel Nederland als België kleven er voordelen aan het even snel over de grens heen wippen. Zo wilden Belgen maar al te graag nog even in onze horeca rondhangen, toen cafés daar dicht gingen. Nederlands gaan regelmatig de grens over om goedkoop te tanken. Vanaf nu sluit België de grenzen voor niet-functionele verplaatsingen, waaronder dus Nederlanders die daar willen tanken omdat de benzine daar verhoudingsgewijs voor een habbekrats wordt aangeboden.

Goedkoper tanken in België

Deze beslissing gaat gepaard met de olie- en coronacrisis. De coronacrisis zorgt ervoor dat reizen op het moment zoveel mogelijk wordt afgeraden. Mensen worden in diverse landen aangeraden om binnen te blijven. In sommige landen wordt dit zelfs verplicht. Dit is daarentegen niet de hoofdreden waarom België haar grenzen sluit voor niet-functionele verplaatsingen. Op het moment drukt al die problematiek rondom corona enorm op de olieprijzen en daardoor wordt de benzine goedkoper. Nederlanders hebben dit opgemerkt en maken er spontaan gebruik van.

Nederlanders gingen vaker de grens over, omdat de benzine daar goedkoper wordt aangeboden. Volgens brandstofprijzen.info is de dagkoers in Nederland rond de 1,66 euro per liter benzine. Een bezoekje in België kan je op een goede tankbeurt flink goedkoper uitkomen, omdat een liter benzine voor 1,21 euro in de tank van je auto wordt gegoten. Vooral voor Brabanders die al relatief dicht op de grens woonden, was dit interessant genoeg om met de auto over de grens te rijden.

Politie wil hard ingrijpen

De politie gaat dit nu bekeuren. Er wordt door de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen opdracht gegeven dat vijf politiezones met harde hand moet gaan controleren. Politie moet Nederlanders al zo veel mogelijk aan de grens weren wanneer ze alleen naar België komen om te tanken. Er werd er eerder gesproken over een boete van 4000 euro als Nederlanders er toch voor kiezen om hun auto in België vol te gooien met benzine. Het is onduidelijk of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd, maar het is raadzaam om het niet uit te gaan proberen.

Vooralsnog is er in België sowieso sprake van een reisverbod. Zo mogen mensen alleen de straat op als ze boodschappen moeten doen, medicijnen gaan kopen, een rondje moeten lopen met de hond of van en naar hun werk reizen. Tussendoor mag er ook worden getankt als voor dat reizen naar het werk benzine nodig is. Nederlanders die in België werken zouden mogelijk nog wel in België kunnen tanken, omdat het voor hen op dat moment wel noodzakelijk is als ze niet aan de weg stil willen komen te staan. Sowieso mag je in België nog met maximaal twee mensen in één auto zitten, anders riskeer je sowieso de 4000 euro boete. Dit heeft te maken met het ingaan van een samenscholingsverbod.

Belgen nog wel in Nederland

Andersom mogen Belgen nog wel naar de winkels in Nederland. In ieder geval wil België niet dat mensen onnodig de grens overgaan om te tanken. Door de huidige crisis wil men zoveel mogelijk inzetten op het creëren van een sociale afstand. Tanken wordt als essentieels gezien om te kunnen verplaatsen, maar er is vooral kritiek op het feit dat Nederlanders over de grens komen om in België goedkoop te tanken. Op het moment wil men dat iedereen zoveel mogelijk binnen blijft, zodat het coronavirus zo min mogelijk kansen krijgt om zich te verspreiden.

Vooralsnog is het onduidelijk of er nog meer maatregelen volgen om te voorkomen dat Brabanders massaal goedkoop gaan tanken in België. Het is sowieso al onduidelijk of de boetes echt worden uitgedeeld. Toch is het raadzaam om het zekere voor het onzekere te nemen en gewoon in Nederland te blijven tanken. Een tankbeurt van 4000 euro is toch wel een dure grap. Daar gooi je je tank in Nederland toch voor flink wat meer kilometers autoplezier mee vol.

Bericht België sluit door corona de grenzen naar Nederland voor niet-functionele verplaatsingen is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Bronnen link