Studenten

Veel mensen leven momenteel in een onzekere tijd, ook de studenten. Zij hebben vaak een bijbaan in de horeca of de vrijetijdsbranche en dat zijn nu juist de sectoren die compleet stil zijn komen te liggen.

Bijlenen bij DUO

Studenten verdienen niet veel met hun bijbaan, meestal een paar honderd euro in de maand. Niet genoeg om de studie en de kamer te kunnen betalen en daarnaast ook nog eens iets leuks te kunnen doen. Daarom leende veel studenten nog een extra bedrag bij DUO. Nu er geen werk meer is moeten zij extra bedragen gaan bijlenen.

De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond vindt dit een herkenbare situatie. De organisatie geeft studenten de mogelijkheid om inkomensverlies te melden. Dit doen zij in samenwerking met Young and United, de jongerenbeweging van FNV. In een week tijd kwamen er al 1000 meldingen binnen en dat aantal loopt elke dag flink op.

Nog geen stijging bij DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs geeft echter aan dat zij nog geen grote veranderingen hebben gezien in de hoogte van de leningen van studenten. Volgens een woordvoerder komt dit omdat er heel veel geld in en uit gaat per maand. Daardoor duurt het nog even voordat er een stijging kan worden waargenomen. Wel is het voor studenten met financiële problemen door het wegvallen van hun bijbaan mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen, al is dit wel afhankelijk van het inkomen van de ouders. Ook kan er collegegeldkrediet worden aangevraagd of kunnen de studenten contact opnemen met DUO als alle mogelijkheden al benut worden.

Bericht Bijbanen in horeca en dienstsector vallen weg; studenten in de problemen is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Renate Vermeer.

Bron Link