Billie Eilish

Tijdens de start van Billie Eilish haar wereldtour maakte ze een statement over de wereld waarin we leven. Voor dat statement gaat ze deels uit de kleren. Dit deed ze omdat ze opmerkt dat iedereen een mening over je lichaam heeft. Daar wil ze vanaf en daar zegt ze dan ook iets van. Uiteindelijk vind de zangeres dan ook de kracht om met critici af te rekenen, en wil ze dat anderen ook in staat zijn om zelf die kracht te kunnen vinden. Zelf heeft ze er hard voor moeten werken om dit te accepteren, maar met deze actie maakt ze duidelijk waar ze nu staat.

Billie Eilish opent haar wereldtour

De boodschap maakte Billie Eilisch tijdens haar wereldtour best opvallend bekend. Zo startte ze een video in waarbij ze kleding deels uittrekt. Uiteindelijk is ze in de video deels in bikini te zien. Dat doet ze met een reden: “bevalt het lichaam waar ik mee geboren ben je niet? Als ik comfortabele kleding draag, ben ik niet vrouwelijk. Als ik die lagen uitdoe, ben ik een slet. Of ik nou meer of minder draag, wie bepaalt wat dat over me zegt? Is mijn waarde alleen gebaseerd op jouw perceptie? Of is jouw mening over mij gewoonweg niet mijn verantwoordelijkheid?”

Een opname van de wereldtour is hieronder terug te vinden.

Billie Eilisch maakt duidelijk dat ze als popartiest niet per se een voorbeelfunctie wil zijn. Je bent je eigen voorbeeld en je moet zelf bepalen hoe je door het leven wilt. Zo is er een groep die vind dat meisjes haar stijl moeten aannemen, zodat ze er niet ‘sletterig’ uitzien. Dat kan de zangeres niet waarderen. Zij vind dat iedereen zich moet kleden zoals hij of zij zich prettig voelt. Iedereen die een eigen stijl heeft, zou die stijl dan ook zelf helemaal mogen uitwerken zoals die dit zelf wil.

Zelf loopt de popster in oversided kleding rond. Je zou kunnen zeggen ‘baggerkleding’. Ze draagt niet de nette kleding of typische sexy popkleding. Ze gaat voor kleding waarin ze lekker kan bewegen. Ook als dat betekend dat ze gewoon met een veel te ruim shirt of een joggingbroek naar een interview moet komen. Dit doet ze bewust. Door gewoon te dragen wat ze fijn vind, hoeft ze zich ook niet druk te maken over wat anderen van haar lichaam vinden.

Eerder zei ze het volgende hierover in een Calvin Klein campagne: ‘Niemand ziet op deze manier wat er onder mijn kleding zit. Niemand kan zeggen: ze is┬ádun of dik, ze heeft een platte kont of ze heeft een dikke kont. Ze weten het simpelweg niet.’ Uiteindelijk vind ze dat iedereen zich gewoon fantastisch moet voelen in zijn haar of lichaam. Dan is het volgens haar fantastisch als je dat aan de buitenwereld kunt tonen, op welke manier je dat uiteindelijk zelf ook besluit te doen.

Billie Eilish haar lichaamsdiformie

Bij Billie Eilish is die acceptatie ook niet zomaar begonnen, zo heeft zij te maken gehad met een lichaamsdiformie. Dit houd in dat, hoe ze ook naar haar eigen lichaam keek, ze alleen maar de negatieve kanten ervan kon zien. Een te dik lichaam, of juist een te dun lichaam. Misschien een te dikke, of juist een te dunne kont. Juist vanuit deze intenties wil ze duidelijk maken dat niemand zich hoeft te schamen. Dat doet de 18-jarige popmuzikant zelf ook in ieder geval niet meer.

Bericht Billie Eilish trekt haar kleren uit als opening van haar wereldtour is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer lezen op deze link