kindernaziboek bol.com

Zowel het Auschwitzmuseum in Polen als een grote groep mensen is woedend op bol.com. De webwinkel weigert kindernaziboeken van de site te halen. De boeken stonden eerder ook aangeboden op de webwinkel Amazon. Amazon heeft ze na de boze reacties wél van de site gehaald.

Kindernaziboek vorm van democratie

Bol.com laat weten niet in te gaan op de reacties. Het Auschwitzmuseum in Polen heeft op Twitter openlijk bol.com verzocht om de boeken te verwijderen. In een reactie van het museum stond een bericht waarin vriendelijk werd verzocht om wrede antisemitische nazi-propagandapublicaties uit uw winkel te verwijderen. ‘Maak geen winst met woorden die in het verleden de weg naar de Holocaust hebben gebaand’. Bol.com geeft aan dat op de boeken maar amper winst wordt gemaakt. Dat de boeken op de site niet uit financieel gewin blijven staan.

Disclaimer

Toch wil bol.com de boeken absoluut niet verwijderen. In een reactie gaven ze aan, dat het verwijderen van de boeken ‘de gemakkelijke weg’ is. Wat dat verder inhoud is niet erg duidelijk. Ze gaven aan niet verantwoordelijk te zijn voor wat wel en wat niet gelezen kan worden. Daarom maken ze gebruik van een disclaimer voor gevoelige boeken.

Bol.com heeft voor boeken van een gevoelig genre een speciale disclaimer. Daarin staat geschreven: ¨Bol.com verkoopt miljoenen boeken. Als bol.com staan we niet achter alle boeken, in het bijzonder als ze schadelijk zijn of mensen kwetsen. We beschouwen het echter als een groter gevaar om te gaan bepalen welke informatie Nederlanders en Belgen tot zich mogen nemen, daarmee ondermijnen we het vrije woord en de democratie.¨

Ze geven aan dat het geen zin heeft om meer informatie te geven. De boeken lopen niet bepaald hard en de moeite die medewerkers in het item moeten steken staat niet in verhouding.

Amazon stopt wel direct

Aan de woedende reacties van de Joodse gemeenschap werd door Amazon wel gehoor gegeven. Amazon is naar aanleiding van de reacties wél direct gestopt met het aanbieden van de boeken.

De holocaust begon met antisemitische nazi-propagandapublicaties. De boeken die aangeboden werden bij Amazon en nog steeds bij bol.com staan zijn boeken van dit genre.

Aanzetten tot haat

Bol.com spreekt over een democratie en wil niet beslissen wat wel en niet verkocht mag worden. Tegenstanders die willen dat de boeken niet meer gepubliceerd worden, geven aan dat je ervoor kunt kiezen om ze niet meer te verkopen en daarbij niet een mening hoeft te vormen. Je verbiedt het niet, maar bied het niet meer aan. Dit is een wezenlijk verschil geven tegenstanders aan.

Recensies en reacties

De boeken zijn extreem en zetten aan tot haat. Recensies op bol.com zijn wisselend. Tussen de reacties van Der Giftpilz staat geschreven ¨Schokkend om te zien hoeveel mensen zich recentelijk geroepen voelen om hier hun steun uit te spreken voor een antisemitisch boek. . . . Bol.com heeft hier wel degelijk een verantwoordelijkheid in…¨

Daarbij staan tussen de reacties ook voorstanders van de verkoop. Zo staat in een reactie aangegeven: ¨Ik wil zeker dit boek lezen op een heel kritische manier. Het zet net aan tot nadenken hoe verdorven de geesten toen waren. De mensen vandaag hebben voldoende verstand om dit zelf op een kritische manier te lezen zonder dat er een censuur of verbod moet gelden …¨

Men vermeld ook dat aanroepen tot haat nog steeds verboden is. Aangegeven is dat sommigen bol.com misschien willen aanklagen als de verkoop niet wordt gestopt.

Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen 1
Kinderboek Blood and Honor staat momenteel nog te koop op Bol.com

Bericht Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen is geplaatst op oato.nl en geschreven door: Amanda de Vos.Bronnen link