coronavirus vijfde slachtoffer

De nieuwste cijfers liegen er niet om. Het aantal besmettingen van corona is in Nederland toegenomen. Eerder werd dit al voorspeld toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aankondigde meer steekproeven te gaan doen. In Nederland zijn er 56 nieuwe besmettingen gesignaleerd, wat ervoor zorgt dat de teller op met moment van schrijven 321 besmettingen telt. Dit werd bekend gemaakt door het RIVM. Drie Nederlanders stierven hier aan het virus.

Eerder waren er nog 83 besmettingen bekend. Op het moment komt bijna de helft van de besmettingen uit Noord-Brabant. Dat hier veel besmettingen zijn ontdekt, komt deels omdat door de carnaval mensen makkelijker anderen ziek hebben kunnen maken. Toch wil het niet zeggen dat alleen Brabanders iets onder de leden hebben. Het virus kan zichzelf makkelijk verspreiden en niet overal wordt nog getest of mensen corona hebben. Vooralsnog lag de focus vooral op mensen uit risicolanden en Nederlanders die in aanraking kwamen met al besmette personen.

Juist in Noord-Brabant worden zoveel besmettingen geconstateerd omdat hier steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of mensen wel of niet corona hebben. Dit is het gevolg van nieuwe richtlijnen die eerder door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu werd opgesteld nadat er in Brabant veel virusmeldingen waren ontdekt tijdens eerdere metingen naar het covid-19 virus.

Veel metingen maakt hogere cijfers

Juist op de plekken waar meer wordt gemeten, worden natuurlijk de metingen gedaan. Het zou in theorie heel goed kunnen dat ergens anders in Nederland corona veel zwaarder aanwezig is. Hier ontbreken daarentegen de cijfers voor om het te onderbouwen. Zo wordt zorg gedragen voor het onderzoeken van mensen die in contact stonden met anderen waarbij eerder een besmetting werd geconstateerd.

In ieder geval worden op het moment mensen die in risicolanden als Italië zijn geweest, extra onderzocht. In Italië lijkt op op het moment binnen Europa het coronavirus het meeste voor dodelijke gevolgen en grote besmettingen te zorgen. Op het moment probeert het land corona met harde hand buiten de deur te houden, maar wil dit nog niet echt lukken. Alle mensen die corona hebben, moeten verplicht in quarantaine blijven en contact met anderen zoveel mogelijk vermijden.

Italië als centrum van het coronavirus

Op het moment wordt code rood gegeven als reisadvies naar Noord-Italië. Voor enkele provincies binnen het land is op het moment code rood afgegeven, wat staat voor ‘niet reizen’. Een aantal delen van het land zijn op slot gezet. Restaurants, bioscopen, musea en vele andere plekken waar mensen samenkomen, zijn gesloten. OP het moment wordt er nog wel gevoetbald, maar ook hierover is discussie of dat moet worden afgelast. Op het moment wordt overal geadviseerd om Noord-Italië alleen te bezoeken als het noodzakelijk is.

Dit heeft zijn redenen, want Italië heeft ruim 7,375 besmettingen op de teller staan. Naar verwachtingen wordt dit aantal nog hoger, omdat er nog volop wordt onderzocht wie er corona hebben. Binnen 24 uur zijn meer dan 133 doden gevallen. Dit blijkt uit berichtgeving van onder andere BNR. Op het moment zijn er ruim 16 miljoen Italianen die hun regio niet mogen verlaten. Er worden harde maatregelen genomen in de hoop de kans op verspreiding van het coronavirus klein te houden.

Het afblazen van evenementen

Niet alleen in Italië wordt er van alles gedaan om de kansen te verkleinen dat iedereen besmet raakt met het coronavirus. Zo komen veel evenementen onder zware omstandigheden te staan en moeten ze de deuren sluiten. Bioscopen, restaurants en scholen over heel de wereld zijn al dicht. Op sommige werkplekken kan er alleen vanuit huis worden gewerkt. Fabrieken in China liggen stil, waardoor productie niet doorloopt. Alles om een uitbraak te stoppen.

Eerder bereikte ons al het nieuws dat het festival Tomorrowland werd afgeblazen. Ook de Oranje Leeuwinnen zijn getroffen door het coronavirus. Verdediger Aniek Nouwen en keeperstrainer Erskine Schoenmakers zijn uit het trainingskamp van de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk gezet als voorzorgsmaatregel tegen corona. Zij zouden zich niet helemaal gezond hebben gevoelt. Er wordt ookal volop door de NPO nagedacht over alternatieven voor als het Eurovisie Songfestival door het coronavirus niet door kan gaan, film premières zoals die van James Bond No Time To die worden uitgesteld. Meer films en evenementen doorstaan hetzelfde lot.

Meer over het coronavirus

Op het moment wordt aangeraden om regelmatig de handen te wassen. Ook als je geen vuil op de handen ziet zitten. Hou bij het niezen er rekening mee dat er in de ellebogen wordt geniest en niet in de handen of in de open lucht. Veel mensen kiezen ervoor anderen tijdelijk geen hand te geven. Wanneer iemand zich ziek, zwak of misselijk voelt, kan die voorlopig beter even thuis blijven. Een besmetting voorkomen, is beter dan genezen.

Wil je meer lezen over het coronavirus? Eerder werd al duidelijk dat door de benaming het bier Corona veel minder wordt gedronken. Vooral Amerikanen zijn er momenteel vies van. Het lijkt er dan ook op de naam van het bier erg ongelukkig is gekozen. Verder is er nog veel meer gepubliceerd rondom dit onderwerp. Blijf op de hoogte over alles wat met het coronavirus te maken heeft via deze zoekresultaten over het virus. De lijst met informatie wordt regelmatig groter.

Bericht Coronavirus aantal besmettingen flink toegenomen in Nederland is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer lezen op deze link