coronavirus Ryanair

Door het coronavirus wordt binnen Europa veel gezocht naar maatregelen om de verspreiding te beperken. Een van die maatregelen is nu bij het openbaar vervoer te merken. Prijsvechter Ryanair heeft namelijk besloten om een flink aantal vluchten naar Italië te schrappen. Op het moment speelt er veel rondom het coronavirus in Italië. In Europa werd het hier volop ontdekt.

Corona maakt vliegen onaantrekkelijk

Ruim een kwart van de vluchten naar Italië zal worden gecanceled binnen de periode 17 maart tot 8 apirl. Het gaat hier dus om drie weken. Het is op het moment nog onbekend welke vluchten allemaal worden stopgezet, maar hier zal later meer duidelijkheid over komen. Voor Ryanair wordt deze beslissing niet alleen maar gemaakt om de verspreiding te beperken. Zo spelen financiën ook een belangrijke reden in het maken in de beslissing om een deel van de vluchten te stoppen.

Het nieuws bereikte ons via Vluchtvaartnieuws.nl. De beslissing wordt gemaakt op basis van de huidige crisis rondom het veel besproken coronavirus. Op steeds meer plekken is paniek ontstaan rondom het coronavirus. Ziekenhuizen gaan tijdelijk op slot en mensen moeten in quarantaine omdat er corona is gespot. Eerder berrichtte wij al dat er in Nederland 18 mensen bekende besmetting zijn en de kans groot is dat in de loop van de tijd nog meer meldingen bekend worden.

Financiën spelen ook een rol

Het bedrijf merk op dat door de berichtgevingen rondom het coronavirus steeds meer mensen zich onveilig voelen in een vliegtuig. Er worden dan ook minder vluchten geboekt dan het afgelopen boekjaar. Zo zou het steeds regelmatiger voor komen dat mensen een ticket voor het vliegtuig boeken, maar wanneer het puntje bij paaltje komt de reiziger toch besluit om de vliegreis niet af te leggen. Deze zogenaamde ‘no-shows’ zouden vooral zijn opgevallen bij vluchten van en naar Italië. Ryanair merkt dit uiteraard in haar portemonnee.

Ryanair heeft ook andere maatregelen rondom het coronavirus genomen. De maatregelen zouden vooral de kosten besparen. Zo zijn er piloten die met onbetaald verlof zijn gestuurd, omdat er te weinig mensen zijn die op hun vlucht mee wilden fvliegen. Dit geld ook voor cabinepersoneel. Andere maatregelen die de vluchtvaartmaatschappij heeft genomen zijn een vacaturestop, het bevriezen van salarissen en het heronderhandelen van contracten met toeleveranciers.

Langetermijnplannen coronavirus Ryanair

Op het moment wordt er niet verwacht dat het coronavirus lang gevolgen zal hebben voor het vliegverkeerd. Momenteel wordt er enkel gesproken over de periode 17 maart tot en met 8 april. Ryanair verwacht niet dat het annuleren van al die vluchten een groot resultaat zal hebben op de uiteindelijke financiële resultaten. Het huidige boekjaar loopt tot en met 2021, maar het is momenteel nog te vroeg om harde aannames te kunnen maken wat verder de vraag naar vliegreizen zal zijn. Vooralsnog kan er alleen voorzichtig naar worden gegist.

Het zou goed kunnen dat op het moment dat het coronavirus weer minder in de media wordt besproken omdat het aantal besmettingen niet meer hard toe blijft nemen, dat mensen weer een veiliger gevoel associëren met vliegen. Vooral bij het vliegen naar landen waar corona op dit moment het heftigst lijkt te zijn. Dit zien we al in de keuze om bij Europese vluchten vooral de vluchten richting Italië te stoppen. Hier is de vraag naar vliegreizen door het virus erg afgenomen.

Bericht Coronavirus Ryanair zorgt voor kwart minder vluchten van en naar Italië is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder op deze link