Daling olieprijs en coronavirus zorgen voor flinke verliezen op beurzen wereldwijd 1

Wanneer cijfers rood aanlopen, dan is dit meestal een reden tot paniek. De Europese beurzen zitten in zo een paniekfase. Door de crash van de olieprijs en de toenemende meldingen rondom coronabesmettingen, worden de cijfers er op de beurs niet rooskleuriger op. Op het moment staan veel Europese Beurzen donkerrood met zware verliezen. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van financiën om te concluderen dat mensen aandelen willen kwijtraken.

Beurs dondert momenteel in elkaar?

Dat de beurs zo slecht gaat, heeft vooral te maken met de daling van de olieprijs en de toenemende hoeveelheid meldingen rondom het coronavirus. Omdat er zoveel financiele onzekerheid op de markt speelt, hebben beleggers massaal een sprint getrokken naar de beurs om hun aandelen aan andere kwijt te geraken. Uiteindelijk vonden velen het veel veiliger om hun zuur verdiende centen in staatsobligaties te kunnen steken, dan ermee te ‘gokken’ op de beurs.

De AEX-index stond vanmiddag op 490,7 punten en zou de grootste koersdaling in jaren hebben meegemaakt. De daling is ruim 7,7%. De hoofdindex is onder de 500 punten gedoken, wat al sinds eind januari 2019 niet is gebeurd. Ook in Amerika had de beurs zwaar weer te doorstaan. De Dow Jones Index, bestaande uit de dertig belangrijkste bedrijven uit de VS, was 7,3 procent lager toen de beurs in Amerika opende. Dit resulteerde er zelfs in dat de handel op WallStreet tijdelijk moest worden stilgelegd. De beurs heeft sinds 2008 altijd doorgelopen tijdens de zogenaamde handelsuren.

Het gaat om een automatisch stillegging. Dit is ingesteld om niet nog grote koersverliezen te zien ontstaan. Eerder crashte de New Yorkse beurs, de zogenoemde Black Monday. Sindsdien is er een mechanisme bedacht om nooit meer zoiets mee te maken. De Amerikaanse AEX-index toonde ook op dat moment een verlies van 7,5 procent aan. Duitsland (-7,6 procent), Frankrijk (-7,7 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-7,6 procent) hadden ook grote verliezen te verduren.

In Azië hadden de beurzen het ook zwaar te voortduren. Wereldwijd lijken koersen te dalen. Waar je ook kijkt, beurscijfers schieten in het donkerrood.

Coronavirus als de schuldige

Op de aandelenmarkt is door het recente griepvirus corona (covid-19) al langer een boosdoener voor de vertragende wereldwijde economische groei. Het coronavirus zorgt ervoor dat veel mensen zoveel mogelijk thuis blijven. Wie zijn werk vanuit huis kan doen, doet dit ook om zo de kans op een besmetting kleiner te maken.

Overal ter wereld worden er mensen in quarantaine gezet, wat ervoor zorgt dat mensen binnen bepaalde markten ook minder consumeren. Neem bijvoorbeeld Italië, waar ruim 16 miljoen Italianen geen kant op kunnen door het coronavirus. Gezien landen veel handel met elkaar drijven, zorgt de angst voor verspreiding van het coronavirus voor de nodige obstakels.

Economische gevolgen coronavirus

Het noorden van Italië ligt plat door het coronavirus. Mensen worden binnen gehouden en ruim zestien miljoen Italianen worden in een soort van quarantaine gehouden. Alhoewel de supermarkten nog gewoon open zijn, worden alle uitgaansgelegenheden vrijwel gesloten. Theaterbezoekjes, een avondje naar de bioscoop of wat cultuur snuiven in een museum is er niet bij. Momenteel lijkt het er zelfs op dat voetbalwedstrijden in Italië binnenkort zullen worden platgelegd. Vooralsnog is dit één van de enige bezigheden die nog doorlopen.

Noord-Italië voert veel door naar het buitenland. Het hele land is de derde economie van Europa en één van Nederland haar belangrijkste handelspartners. Dat er zoveel onrust in Italië is, zorgt dus ook voor de nodige onrust binnen de economie van Europa en ook ons kikkerlandje Nederland. Vooralsnog mogen producten nog worden gexporteerd, dus niet heel Noord-Italië zit op slot. Toch moet Italië veel maatregelen nemen die mogelijk niet zo voordelig zullen uitpakken voor de economie. Het coronavirus heeft vooral veel invloed op het toerisme.

Niet alleen corona de boosdoener

Maar het coronavirus en haar besmettingsgevaar, is niet de grootste boosdoener. Shell had het op de aandelenmarkt hard te voortduren, want het bedrijf stond ’s middags ruim 14,5 procent lager. Ook SBM Offshore zag bijna 15 procent van zijn beurswaarde verloren gaan.  Momenteel zijn er momenteel heftige oorlogen om de prijs van de olie gaande.

Zo wil het olieland Saudi-Arabië haar olieproductie flink opschroeven en dan al die olie voor een goedkopere prijs aanbieden. Hiermee wordt concurrentie gevoerd met oliekartel OPEC en Rusland. Zij konden geen akkoord krijgen over het beperken van de olieproductie, waardoor productie niet zal worden verlaagd. Saudi-Arabië ziet haar kans schoon om dan zelf wat meer voeten in de aarde te zetten als het om oliehandel gaat. Met een prijzenslag hoopt het land dat de Russen alsnog een deal krijgen met OPEC. De olieprijs is met zo’n 30 procent gedaald en is iets meer dan 30 dollar (dat is omgerekend ongeveer 26.21 euro) per vat.

Door al die prijsstunters, is er veel onzekerheid. Mensen willen daarom hun aandelen van oliebedrijven toch liever kwijt, omdat ze het te onzeker vinden of ze er op lange termijn voldoende rendement uit zullen halen. Het is nog onbekend of de olieprijzenoorlog lang door zal duren en of oliebedrijven miljarden aan beurswaarde zullen blijven verliezen. Vooralsnog ziet de toekomst er alles behalve rooskleurig uit voor de aandelenbeurs. Daarom nemen ze het zekere voor het onzekere.

De AEX en andere koersen snel uitgelegd

De AEX Index wordt als de belangrijkste Nederlandse beursindex beschouwd en geeft een weergaven van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX wordt samengesteld door de gemiddelde van de 25 koerzen op de aandelenbeurs te pakken.

Binnen Nederland hebben we nog twee andere belangrijke koersen: de middelgrote bedrijven worden samengevoegd in de zogenaamd AMX Index en de kleinste aandelen in de AScX Index. De koers wordt bepaald door een ingewikkelde rekensom van vraag en aanbod. De index wordt tijdens handelsuren elke 15 seconden uitgerekend. Elk land heeft, gebaseerd op zijn eigen tijdszone, eigen handelsuren waarop er wordt gehandeld op de beurs.

Bericht Daling olieprijs en coronavirus zorgen voor flinke verliezen op beurzen wereldwijd is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Lees Meer via deze link