Diverse ‘coronalijken’ in Ecuador liggen op straat weg te rotten 1

In Ecuador is het volk woedend op de regering, omdat er te weinig en slecht wordt gecommuniceerd over de erbarmelijke omstandigheden rondom het coronavirus. Zo liggen er tientallen zogenaamde ‘coronalijken’ op straat weg te rotten. De lijken zouden voornamelijk liggen in Guayaquil, de grootste stad van het Zuid-Amerikaanse land. De regering van Ecuador zou haar excuses al hebben aangeboden. Dat excuses lijkt daarentegen er niet voor te zorgen dat inwoners massaal hun zorgen online delen in post op sociale media.

Gevaarlijke situatie Ecuador

Op sociale media werden eerst ontrustende beelden beelden gedeeld van lijken op straat. Soms werden die lijken nog met doeken bedekt, maar vaak bleven die lijken onbedekt op de straten van Guayaquil liggen. Vanuit de regering is al excuses aangeboden voor de huidige situatie in Guayaquil. “We hebben beelden gezien die nooit gemaakt hadden mogen worden en als uw dienaar bied ik hiervoor mijn verontschuldigingen aan”, zei vicepresident Otto Sonnenholzner. Deze vicepresident heeft onder andere de bestrijding van deze heftige corona-uitbraak in zijn takenpakket. Momenteel is dit een lastig pakket, want er is veel chaos te bespeuren.

Inwoners zijn bang voor wat ze op straat aantreffen. Het lijkt bijna een oorlogssituatie. De lichamen zouden op straat zijn blijven liggen, omdat er elders geen plaats meer was. Ziekenhuizen, mortuaria en kerkhoven hebben geen ruimte om de groeiende hoeveelheid doden en zieken te kunnen opvangen. Op het moment telt Ecuador zo’n 3500 geregistreerde coronabesmettingen en 172 mensen zijn overleden aan het virus. In principe klinkt 172 mensen weinig, maar vanuit veel verschillende kanten worden er twijfels gezet of dit cijfer niet vertekend is.

Deze getallen zijn niet zo betrouwbaar, omdat niet alle doden worden getest en geregistreerd. Hierdoor lijkt de situatie mogelijk minder ernstig dan deze in de realiteit eigenlijk is. Ook zijn er mogelijk tal van mensen die wel de symptomen van corona hebben, maar niet zijn getest. Dit komt omdat er te weinig mogelijkheden zijn om mensen te testen. Er zijn niet alleen te weinig testmiddelen, maar ook is er te weinig personeel om alle tests uit te voeren. Door de volle ziekenhuizen en mortuaria, is duidelijk dat er veel mensen sterven.

Beelden ‘coronalijken’ gedeeld

Ook kan corona onder mensen leven die helemaal niet merken dat ze een drager van het dodelijke virus zijn geworden. Hierdoor kunnen ze anderen besmetten, zonder dit zelf te weten. Hierdoor kan corona zich stilletjes verder verspreiden onder de bevolking, tot die iemand raakt wiens lichaam niet sterk genoeg is om tegen het dodelijke Covid-19 virus te kunnen vechten. Dit geld bijvoorbeeld mensen die al onder de risicogroep vallen. Denk aan ouderen of mensen die al een andere ziekte onder de leden hebben. Als er in Ecuador geen goede hulp is, loopt het uit de hand.

Op sociale media verschijnen foto’s en video’s die we liever niet allemaal delen, omdat ze erg onsmakelijk kunnen overkomen. Zo is er te zien hoe er lichamen liggen voor een gesloten ziekenhuis. Ook worden er lichamen in zakken bewaard, voordat ze naar een begraafplaats in Guayaquil kunnen worden afgevoerd. Momenteel worden er ook lichamen in een koelcontainer opgeborgen, maar dit lukt niet voor alle lijken die op het moment in de straten van de Ecuadorse stad Guayaquil liggen. Er wordt online geklaagd over de stank van al die lijken.

Let op! Schokkende beelden

De beelden worden oorspronkelijk op sociale media gedeeld als onderdeel van een wanhoopsdaad. De inwoners willen anderen duidelijk maken hoe ernstig het er momenteel in de stad aan toe gaat door corona. Op heftige beelden is ook te zien hoe lichamen worden verbrand die op straat zijn achtergebleven. Dit is onder andere in onderstaande tweet te te zien. Het is raadzaam om het filmpje niet te kijken, als je geen schokkende beelden wilt zien. Het gaat er heftig aan toe.

Avondklok in Ecuador

Ecuador kent zo’n 2,3 miljoen inwoners. Er heerst op het moment een strenge avondklok. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat na de avondklok niemand meer op straat komt, aan de andere kant belemmerd het mensen die werken aan het opruimen van de lijken. Na de avondklok kunnen er geen lijken meer worden vervoerd naar koelcontainters. In dat geval blijven de lijken tot op zijn minst de volgende dag liggen wegrotten. Soms langer, omdat er tijdens de avondklok thuis ook nieuwe doden kunnen vallen. Wanneer iemand tijdens de avondklok overleid, kan deze ook niet worden opgehaald.

Families zouden lichamen op straat achterlaten als dode lichamen niet snel genoeg kunnen worden opgehaald, soms worden ze verbrand. Doordat mortuaria vol zijn, kunnen mensen die in hun eigen huis sterven ook niet makkelijk uit huis worden vervoerd. Dit maakt het erg lastig voor mensen die met meerderen in één huis wonen. Zij weten geen raad met de lijken en worden radeloos nu de lijken niet uit hun huizen worden verwijderd, voordat ze beginnen te rotten.

Reacties op sociale media

Op sociale media wordt gedeeld (vertaald): “Het ruikt naar de dood: lichamen worden opgestapeld bovenop andere in het Teodoro Maldonado Carbo Hospital in Guayaquil, Ecuador. Ze zijn volledig zonder koeling of conservering. Honderden zijn gestorven aan het coronavirus in de provincie Guayas, maar de autoriteiten melden er slechts 145.” Er zijn beelden waarop we tientallen zakken zien liggen waarbij het lijkt alsof er lichaamsdelen in liggen. Er liggen ook doeken die duidelijk lichamen van mensen bedekken. Alles is gedaan om te zorgen dat niemand de gezichten ziet.

Er wordt met ongeloof gereageerd: “Het klinkt niet goed voor mij. De klachten zijn honderden mensen die klagen over het niet ophalen van overleden familieleden. Dus 145 klinkt helemaal niet goed. Werken een van de 29.000 Cubaanse artsen in het buitenland in Ecuador of heeft de Amerikaanse marionet Moreno ze eruit gegooid?

Te weinig testmogelijkheden

Ecuador een tekort aan testen. Ook kunnen zieken niet snel genoeg worden opgevangen in het ziekenhuis. Er zijn te weinig ziekenhuisbedden en er is ook een tekort aan medische apparatuur. Daarnaast heeft het land ook te maken met artsen die teveel of verkeerd worden blootgesteld aan zieke patiënten en waardoor ze zelf ook ziek worden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kunnen er binnenkort meer testen worden uitgevoerd, al is de vraag wanneer ‘binnenkort’ is.

Bericht Diverse ‘coronalijken’ in Ecuador liggen op straat weg te rotten is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Lees verder via deze link