Donald Trump draait geldkraan van de WHO dicht 1

De Verenigde Staten wil niet langer geld uitgeven aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Trump sprak zich eerder kritisch uit over de wijze waarop deze organisatie omgaat met de huidige pandemie. De kritiek werd geuit tijdens zijn dagelijks persconferentie in het Witte Huis. Trump beweer dat de Wereldgezondheidsorganisatie ernstige gebreken heeft vertoont in de beginfase van het virus, waardoor het virus makkelijk kon uitbreken.

Trump stopt hulp WHO

Volgens Trump ziet de WHO onvoldoende in hoe erg dit virus was toen het in China uitbrak. “De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden”, zei de Amerikaanse president Donald Trump. “Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten.” Volgens hem heeft de WHO ‘gefaald in haar basisplicht en moet de organisatie ‘verantwoordelijk worden gehouden.’ Donald Trump is dan ook niet langer van plan financieel ij te springen bij de Who.

Dit is een grote schok voor de organisatie, omdat de Verenigde Staten één van de grootste financierders is van de WHO. Vorig jaar heeft het land honderden miljoenen euro’s gestoken in De WHO. De Verenigde Staten is niet van plan om dit nog een keer te doen en wacht nu af op een evaluatie van het optreden van de WHO. Eerder dreigde Trump al dat hij geen geld meer in de organisatie wilde steken, omdat de WHO niet stevig genoeg had gehandeld om het virus in China in bedwang te houden. Daardoor zou de WHO hebben gefaald als gezondheidsorganisatie.

Kritiek op het beleid Donald Trump

Niet iedereen is blij met het besluit van Donald Trump. Zo heeft Verenigde Naties baas Antonio Guterres al de nodige kritiek geuit op het nieuwe beleid van de Verenigde Staten. Zo zou dit ‘niet het moment’ zijn om de WHO in de steek te laten. “Nu is het tijd voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken.” Donald Trump is het hier niet mee eens en lijkt eerder te vertrouwen op eigen maatregelen dan adviezen van een organisatie als de WHO.

Binnen Amerika is er onvrede en nu regelmatig ruzie tussen de president en de pers. Zo wordt Donald Trump verweten niet snel genoeg te hebben gehandeld. Dit balletje speelt Donald Trump nu door naar de WHO. Inmiddels zijn er ruim 24.000 Amerikanen aan het coronavirus overleden en naar verwachtingen zal het aantal nog flink toenemen. Onder de journalisten in Amerika wordt er kritisch gereageerd op Trump. Donald Trump is andersom ook kritisch naar journalisten. Wanneer een journalist hem een vraag stelt, krijgt de journalist een sneer van de president te horen: “jij en je hele zender zijn nep.” Er wordt veel met het vingertje gewezen.

Trump te laat gehandeld?

In Amerika wordt sowieso al veel geschreven hoe Donald Trump te laat maatregelen nam. Landen vragen zich af waarom over het algemeen regeringen pas laat optraden tegen het coronavirus. In het geval van Trump zou hij mogelijk zijn geadviseerd om maatregelen te nemen, maar zou de president vervolgens op eigen houtje hebben besloten dat het virus minder prioriteit zou hebben. Eerder riep Donald Trump zelf nog dat het virus in april ‘op magische wijze zou verdwijnen’, maar sindsdien is het alleen maar erger geworden.

Donald Trump probeert zijn kiezers ervan te overtuigen dat hij in ieder geval snel genoeg heeft gehandeld rondom het coronavirus. Zo werd eerder al een discussie gevoerd op Twitter. In een tweet van een een volger van Trump werd kritiek geuit op de coronadeskundige Anthoy Fauci. Donald Trump deelde tweet en gebruikte dit in cominatie met het argument dat hij zelf vliegensvlug zou hebben gehandeld door geen mensen uit China meer in de Verenigde Staten toe te laten. Wanneer er door journalisten vragen worden gesteld is Trump zijn reactie: “ik heb iemand geretweet, ik weet het niet.” Verder gaat Trump niet in op de beschuldigingen op zijn adres.

Bericht Donald Trump draait geldkraan van de WHO dicht is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Meer lezen op deze link