Eerste coronapatiënten krijgen plasma met antistoffen corona toegediend 1

In een poging om sneller imuum te worden tegen het besmettelijke virus Covid-19, is in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis deze week plasma met antistoffen toegediend. Het is vooralsnog niet duidelijk of het toedienen van de antistoffen er echt voor gaat zorgen dat patiënten sneller herstellen. Op het moment is er geen vaccine beschikbaar tegen corona.

Antistoffen coronavirus

Voor het toedienen van dit middel is plasma gebruikt van mannen die genezen zijn verklaard van het virus. Er wordt aangenomen dat op het moment dat iemand ziek is geweest, hij op den duur antistoffen aanmaakt om het virus te bestrijden. Die antistoffen zijn afgetapt bij de genezen mensen en worden nu toegediend aan de zieke mensen. Voor dit onderzoek hebben ruim honderden ex-coronazieken zich gemeld, al is niet iedereen geschikt voor het onderzoek.

Voor dit onderzoek is bloed gedoneerd bij bloedbank Sanquin. Via het gedoneerde bloed kan worden onderzocht of het plasma met antistoffen kan worden ingezet als een geneesmiddel tegen het vooralsnog erg gevaarlijke Covid-19 virus. Bij mensen is het op het moment nog niet met volledige zekerheid te zeggen, maar heel recent onderzoek in het Erasmus MC laat zien dat apen in staat zijn om antistoffen aan te maken die het virus uitschakelen.  De onderzoekers hopen dat dit ook gebeurd bij zieke mensen, al is dit vooralsnog nog niet volledig zeker.

Onderzoek loopt nog

Vooralsnog kan het nog even duren voor de onderzoekers kunnen vaststellen of het echt werkt. De eerste patiënten zullen in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis deze week plasma toegediend krijgen. Dit plasma komt van honderden aanmeldingen waarbij donoren moeten bewijzen daadwerkelijk positief te zijn bevonden op corona. Mensen die ziek zijn geweest moeten minstens twee dagen koorts hebben gehad, wat één de symptomen van het coronavirus is. Er kan alleen plasma van mannen worden gebruikt. Het plasma van vrouwelijke donoren bevat soms een zeer weinig voorkomende ernstige bijwerking.

Voor de test wordt bloed afgenomen via een naald in beide armen. Er wordt bloed getapt en een apparaat scheid bloed en plasma van elkaar. In de andere arm wordt het bloed weer terug in het lichaam gepompt. Het plasma wordt vervangen door een zoutwateroplossing. De methode kan worden vergeleken met bloedtransfusie en wordt door de onderzoekers als veilig bestempeld. Om patiënten te helpen moet wel plasma worden toegediend aan mensen met dezelfde bloedgroep als de donor. Hierdoor is onduidelijk hoeveel mensen al geholpen kunnen worden. Er moet tevens een controlegroep komen om te onderzoeken of het toedienen van plasma echt gaat helpen. Er wordt momenteel volop aan het onderzoek gewerkt.

Eerdere wetenschappelijke claim

Eerder claimden Nederlandse wetenschappers aan het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht al antilichamen tegen Covid-19 te hebben ontdekt. Midden maart werd aangegeven dat het nog maanden kon gaan duren voor het antilichaam op mensen kon worden getest. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers lag ter beoordeling klaar bij het tijdschrift Nature. Dit werd gemeld door Erasmus Magazine. De ontdekking werd toen nog bestempeld als een wereldprimeur. Later zal blijken of ook een wereldprimeur zit in het succesvol genezen van mensen. Dit kan alleen de toekomst uitwijzen.

Corona patiënten

Inmiddels heeft het coronavirus 1039 levens geëist in Nederland. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen 24 uur 175 nieuwe meldingen over sterfgevallen binnengekomen. Dit is het hoogste aantal sterfgevallen aan corona tot nu toe en zelfs hoger dan in ooit China binnen 24 uur is gemeld. Het dodenaantal steeg maandag nog met 93. Het werkelijke aantal overledenen ligt vermoedelijk hoger omdat het niet mogelijk is om elke besmetting met een test vast te stellen. Vooral ouderen overlijden aan het virus. Dit is ruim 70 procent.

Bericht Eerste coronapatiënten krijgen plasma met antistoffen corona toegediend is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Originele bron link