Wanneer je op het punt staat om een nieuwe hoofdtelefoon aan te schaffen, zal je erachter komen dat er ongelofelijk veel verschillende soorten zijn. Je kunt daarnaast ook allerlei uiteenlopende redenen hebben om een hoofdtelefoon aan te schaffen. Het maken van de beste keuze hierin kan daarom soms lastig zijn. Daarom lees je in dit artikel alles over de beste hoofdtelefoons. Wanneer is een hoofdtelefoon van goede kwaliteit? Wat zijn de goedkoopste opties en welke zijn het beste alternatief? De antwoorden op deze vragen vind je hier allemaal terug. Zo kun je goed voorbereid je zoektocht naar de ideale hoofdtelefoon voor jou starten.

Er zijn tientallen redenen om een hoofdtelefoon aan te schaffen. Hierbij wordt met name gekeken naar het gebruiksdoel. Afhankelijk van waarvoor je de hoofdtelefoon gebruikt, kun je bepalen welke het meest geschikt is. Ben jij bijvoorbeeld een fanatieke gamer? Of ben je een echte wereldreiziger? In dit artikel vind je enkele algemene gebruikers van hoofdtelefoons. Uiteraard hoeft niet alles geheel op jou van toepassing te zijn. We hebben een globale omschrijving per gebruiker gegeven, waarbij je kunt inschatten naar welke functie eigenschappen jij op zoek bent.

Wat is de beste hoofdtelefoon voor gaming?

De gamer:
De gamer is vaak een veelvoudig gebruiker van een hoofdtelefoon. Hierbij wordt meestal niet alleen geluisterd naar de geluiden uit de games, er wordt ook gecommuniceerd met andere spelers. Daarom moet de hoofdtelefoon altijd voorzien zijn van een microfoon. Ook is vaak een optimale geluidskwaliteit gewenst. Op deze manier kunnen de geluiden van het spel zorgen voor een optimale beleving. Zo kun je de locatie van je tegenstander beter bepalen wanneer je hem hoort aankomen. De hoofdtelefoon hoeft niet per se draadloos te zijn, maar hij moet wel enkele uren mee kunnen gaan. Voordeel van een draadloze hoofdtelefoon is de bewegingsvrijheid. Nadeel is echter dat je altijd gebonden bent aan de batterijduur. Voor langdurig gamen is het ook prettig als de hoofdtelefoon comfortabel op je hoofd zit. Noise-cancelling en surround sound zijn niet noodzakelijk, maar wel zeer welkom.

Algemene vereisten:

Een hoofdtelefoon voor een gamer bevat:

• Een geschikte software voor je pc of Playstation.
• Een hoofdband die goed bij jou hoofd past, niet te zwaar is en stevig blijft zitten.
• Een oorschelp die op of over het oor valt en van zacht materiaal is.
• Een gesloten oorschelp voor de fanatieke gamers, waarbij omgevingsgeluiden worden gedempt.
• Een surround of dimensioneel geluidssysteem. Hiermee kan beter de locatie van de tegenstander worden vastgesteld en wordt de game ervaring zeer realistisch.
• Een microfoon met noise-cancelling. Je mede- of tegenspelers horen zo alleen jouw stem, en geen andere geluiden op de achtergrond.
• Een mute functie. Wanneer je om moet schakelen naar de gewone omgeving kun je met deze functie gemakkelijk en snel de microfoon uitzetten.
• Een hoogfrequentiebereik. Op deze manier klinken zowel lage, als hoge klanken perfect.
• Bewegingsvrijheid. Of je nu een draadloze of bekabelde hoofdtelefoon zoekt, het is belangrijk dat er voldoende bewegingsvrijheid overblijft.

De beste headset voor gaming!

Een van de beste hoofdtelefoons voor gaming is de Kingston HyperX Cloud II. Dankzij het 7.1 virtual surround sound systeem worden geluiden tot in de kleinste details fantastisch hoorbaar. Deze koptelefoon wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn comfortabele design, maar is daarnaast ook zeer robuust. De microfoon is voorzien van noise-cancelling, waarmee geen enkele omgevingsgeluiden door je mede- of tegenspelers worden opgevangen en je helder kunt communiceren. Ook de oorschelpen zorgen voor een goede afsluiting van de buitenwereld, zodat je volledig in je gamebeleving kunt opgaan. Deze hoofdtelefoon is het meest allround, te gebruiken voor verschillende platforms.

• Prijs: €91,99
• High Resolution: Ja
• Noise-cancelling: Ja
• Surround sound: Ja
• Type oorschelp: Over-ear
• Platforms: PC, Mac, Playstation en Xbox One

Wat is de beste hoofdtelefoon voor een sporter?

De sporter

Een andere typische gebruiker van hoofdtelefoons is de sporter. Een sporter kan iemand zijn die meerdere keren per week hardloopt, grote afstanden fietst, op hoog niveau zwemt, enzovoort. Er zijn tientallen sporten waarbij het heerlijk is om je af te sluiten van de omgeving en te luisteren naar je eigen muziek. Vaak kan muziek hierin een motiverende functie hebben. Het brengt een extra gevoel bij het sporten en stimuleert soms tot bewegen. Welke sport je ook doet, er zijn twee kenmerken die in elke sportvorm terugkomen: zweet (of water) en beweging. Een goede hoofdtelefoon voor een sporter moet dus op de eerste plaats stevig in je oren zitten. Daarom zijn vrijwel alle sport hoofdtelefoons oordopjes. Daarnaast is het ook gewenst als de hoofdtelefoon waterbestendig is, of volledig onder water gebruikt kan worden. Daarnaast kunnen sport oortjes ook het beste draadloos zijn. Op deze manier behoud je optimale bewegingsvrijheid. De accu hoeft niet extreem lang mee te kunnen gaan, maar een paar uur is toch zeker wel belangrijk.

Algemene vereisten:

Een hoofdtelefoon voor een sporter bevat:

• Een IP certificering tegen zweet en (spat)water. Of je nu zwemt, sport in de regen of traint in de sportschool, water komt vaak in verschillende vormen voor tijdens het sporten.
• Geen snoeren. Om optimaal te kunnen sporten zijn draadloze oortjes het meest praktisch. Op deze manier heb je geen enkele beperking in je bewegingsvrijheid.
• Een stevig binding aan je oor. Dit kan bestaan uit een haakje, een draaisysteem of een speciaal opzetstukje. Het is hoe dan ook belangrijk dat de oortjes niet uit het oor kunnen vallen tijdens inspanning en beweging.
• Enkele uren gebruiksduur. Een accu van enkele uren is nodig om niet met lege batterijen te komen te staan midden in je work-out.
• Een goede bluetooth verbinding. Om te voorkomen dat het sporten wordt onderbroken, moet de bluetooth verbinding altijd zeer goed zijn en geen enkele keer verbroken worden.
• Een goede geluidskwaliteit. Wanneer je flink in beweging bent kan dit invloed hebben op je gehoor. Het is dan belangrijk dat de muziek ten alle tijden goed hoorbaar blijft. Hierbij is een goede kwaliteit zeker van belang.
• Geluidsdemping van de omgeving. Sommige koptelefoons zijn voorzien van noise-cancelling. In het geval van sport kan dat voor onveilige situaties zorgen. Wel is het prettig als omgevingsgeluiden gedempt worden, zonder hiervan volledig te worden afgesloten.
• Comfort. Naast het feit dat de oortjes stevig moeten blijven zitten, is ook comfort belangrijk. De oortjes moeten tijdens het sporten niet voor ongemak zorgen.

De beste koptelefoon voor sporters

De beste koptelefoon voor sporters is er een die daar speciaal voor is ontworpen: De Jaybird Run XT True Wireless Sport. Met deze oortjes behaal je altijd het beste sportresultaat. Met een Bluetooth verbinding kun je al je muziek vanaf je smartphone in fantastische kwaliteit afspelen. Dankzij het speciale sport ontwerp zijn de oortjes comfortabel en blijven ze zeer stevig in de oren zitten. De Jaybird Run is ontworpen met het oog op bewegingsvrijheid. Hij is volledig waterdicht, comfortabel en draadloos. Bovendien levert hij geweldig geluidskwaliteit. Deze hoofdtelefoons zijn een product uit de topklasse. De batterij kan tot wel twaalf uur meegaan en kan eenvoudig en snel worden opgeladen. Na 5 minuten kan hij al een uur presteren. Hij is zeer goed bestand tegen zweet en verschillende weersomstandigheden, en is gemakkelijk te bedienen.

• Prijs: €141,99
• Bluetooth: 4.1
• Accuduur: 12 uur
• Frequentie: 20 Hz – 20.000 Hz
• Waterdicht: Ja – IPX7
• Draadloos: Ja
• Microfoon: Ja
• Hifi: Ja

Wat is de beste hoofdtelefoon voor een reiziger?

De reiziger:

Of je nu regelmatig in de trein zit of veel verre reizen met het vliegtuig maakt, muziek is altijd de beste reisgenoot. Tijdens de reis is het heerlijk om naar jouw favoriete nummers te kunnen luisteren. Hierbij wil je zo min mogelijk gestoord worden door je omgeving. Daarom is noise-cancelling altijd aan te raden, wanneer je een koptelefoon speciaal voor dit doel aanschaft. Op deze manier heb je geen last van huilende baby’s in het vliegtuig of bellende mensen in de trein. Met volledige actieve noise-cancelling kun je optimaal van je muziek genieten en je helemaal afsluiten van je omgeving. Zo wordt reizen toch een stuk aantrekkelijker. Met name met lange vluchten wil de reiziger natuurlijk ook optimaal comfort. Hierbij is het fijn als de hoofdtelefoon comfortabel op je hoofd of in je oren zit. Een draadloze hoofdtelefoon is geen must, maar zeker wel wenselijk. Een heel belangrijke vereiste voor de koptelefoon van een reiziger is de accu. Wanneer wordt gekozen voor een draadloze hoofdtelefoon moet de accu voldoende uren meegaan voor de gehele reis. Aan een accuduur van een paar uurtjes heb je dan niks.

Algemene vereisten:

Een hoofdtelefoon voor een reiziger bevat:

• Noise-cancelling. Met actieve noise-cancelling kun je helemaal op gaan in je reis en je volledig afsluiten van de omgevingsgeluiden. Beleef je in je eigen muziekwereld terwijl je naar een nieuwe bestemming beweegt.
• Een goede accu. Een draadloze hoofdtelefoon moet een accuduur van minstens 12 uur hebben. Daarmee kun je de meeste lange vluchten al goed doorstaan. Een accu van zo’n 20 uur is ideaal.
• Een comfortabel design. Comfort is erg belangrijk tijdens het reizen, zeker in het vliegtuig. Lekker onderuit gezakt in je stoel, terwijl je naar je beste nummers luistert. De oorschelpen moeten zacht zijn en de koptelefoon moet aangenaam op je hoofd rusten.
• Geen draden. Een draadloze hoofdtelefoon heeft voor de meeste reizigers de voorkeur. Geen goede met in de knoop rakende snoeren en de hoofdtelefoon kan eenvoudiger worden opgeborgen. Bovendien blijf je nergens achter haken.
• Een compact design. Reizen betekent reistassen en vervoer van spullen. Een reis hoofdtelefoon moet daarom niet al te veel ruimte in beslag nemen en gemakkelijk te vervoeren zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een opvouwbare hoofdtelefoon.
• Waterbestendigheid. In principe is dit geen vereiste voor het reizen zelf. Echter, wanneer je vakantieganger bent en ook op het strand of bij het zwembad naar je muziek wilt luisteren, dan kan het handig zijn als de hoofdtelefoon bestand is tegen (spat) water.

De beste koptelefoon voor reizigers:

Een absolute topklasse hoofdtelefoon voor tijdens het reizen is de Sony WH-1000XM3. Wat maakt deze koptelefoon een winnaar? Velen spreken over de beste noise-cancelling ooit. Deze weet niet alleen op uitstekende wijze omgevingsgeluiden weg te filteren, maar heeft ook nog een slimme functie. Hiermee kan hij zelf inschatten in hoeverre deze geluiden weg gefilterd moeten worden op basis van je activiteit. Zo kan hij een omroepstem op het station juist versterken en andere geluiden blokkeren. De Sony WH-1000XM3 is draadloos en gaat met een volle accu tot wel 30 uur mee. Is de batterij toch leeg? Met de snel laadfunctie levert hij na tien minuten opladen al vijf uur luisterplezier. Het geluid is van High Resolution en heeft een flink frequentiebereik. Met de bijbehorende app kunnen allerlei interessante functies worden ingeschakeld. Zo kan hij vaststellen waar je bent en welke noise-cancelling hierbij nodig is. De opvouwbare oorschelpen zijn voorzien van knoppen voor de bediening van muziek of noise-cancelling. Dankzij de ingebouwde microfoon kan er ook gebeld worden, waarbij besturing door middel van spraak mogelijk is.

• Prijs: €299
• Noise-cancelling: Ja
• Bluetooth versie: 4.2
• Bluetooth bereik: 10 meter
• Accu: 30 uur
• Hi-Res: Ja
• Frequentiebereik: 4 Hz – 40.000 Hz
• Type: Over-ear

Wat is de beste hoofdtelefoon voor een DJ?

De DJ:

De algemene gebruikers van hoofdtelefoons sluiten we af met de Dj’s. Deze doelgroep gaat vaak professioneler om met zijn apparatuur en vraagt een zeer goede kwaliteit hoofdtelefoons. De hoofdtelefoon is een van de belangrijkste onderdelen van het geven van een goede show. Zo moet de DJ zelf zijn muziek perfect kunnen horen, maar moet hij op de nodige momenten ook met zijn publiek bezig zijn. Het is hierbij dus handig als de oorschelpen draaibaar zijn, zodat ze eenvoudig kunnen worden afgezet om het publiek te horen. Dj’s draaien vaak enkele uren achter elkaar, dus ook comfort speelt een grote rol. Enigszins bewegingsvrijheid is noodzakelijk, dus een krulsnoer is het meest ideaal. Draadloze koptelefoons worden zelden gebruikt, omdat de Bluetooth verbinding een lichte vertraging kan veroorzaken in de muziek. Hoe klein ook, dit beïnvloed de prestaties van de DJ. Bovendien mag een DJ ook nooit met een koptelefoon met een lege accu komen te staan.

Algemene vereisten:

Een goede hoofdtelefoon voor een DJ bevat:

• Een goede geluidskwaliteit. Een DJ moet altijd perfect kunnen horen wat hij afspeelt. Hierbij is de kwaliteit van het geluid zeer belangrijk.
• Een robuust design. De hoofdtelefoon van een DJ moet zeker wel tegen een stootje kunnen. Daarom moet de koptelefoon stevig zijn en bestand zijn tegen soms wilde omstandigheden.
• Een groot frequentiebereik. Het is belangrijk dat een DJ alle details van de muziek goed kan horen. Zo kan hij twee verschillende nummers in elkaar mixen en over laten lopen. Hiervoor moet bijvoorbeeld de bas perfect te horen zijn door zijn hoofdtelefoon. Dit vereist een groot frequentiebereik.
• Een krulsnoer. Dit levert de DJ genoeg bewegingsvrijheid op om enthousiast te bewegen of te zoeken naar een andere CD.
• Draaibare oorschelpen. De oorschelpen moeten wendbaar zijn, zodat de DJ snel kan schakelen tussen de muziek uit de zaal en de muziek uit de koptelefoon.
• Waterbestendigheid. In geval van overmatig zweten tijdens het draaien is het raadzaam een koptelefoon aan te schaffen die bestand is tegen zweet en (spat)water.

De beste hoofdtelefoon voor een DJ:

Als jij op zoek bent naar een topkwaliteit hoofdtelefoon voor een DJ, dan is de Pioneer HDJ-X10 een fantastische keuze. Hij is extreem nauwkeurig, waardoor je alle details in de muziek perfect kunt horen. Deze koptelefoon is speciaal voor Dj’s ontworpen, waardoor hij hier perfect op is ingesteld. Zo is hij zeer robuust en kan hij absoluut wel tegen wat stootjes. Daarnaast is hij voorzien van een nanocoating. Hiermee is hij goed bestand tegen zweet en stof, wat je gemakkelijk kunt verwijderen. Hij is zeer comfortabel, wat hem geschikt maakt voor enkele uren achter elkaar draaien. De oorschelpen zijn kantelbaar en ze zijn veilig te vervoeren dankzij het bijgeleverde opbergsysteem.
• Prijs: €339
• Type: Over-ear
• Opvouwbaar: Ja
• High-Res: Ja
• Krulsnoer: Ja
• Frequentiebereik: 5 Hz – 40.000 Hz
• Klankkast: Gesloten
• Microfoon: Nee

Wat is een goedkoop alternatief?

Ben jij op zoek naar een hoofdtelefoon voor dagelijks gebruik? De meeste professionele hoofdtelefoons hebben een flink prijskaartje. Zo betaal je al snel voor een topklasse koptelefoon gemiddeld €250. Ben jij op zoek naar een budget hoofdtelefoon? Dan zijn er ook nog goede alternatieven. Uiteraard is het eerst belangrijk om na te gaan waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld draadloos muziek luisteren of je goed kunnen afzonderen van omgevingsgeluiden? Op basis van deze kenmerken kun je nog altijd een goede kwaliteit koptelefoon voor minder dan €50 euro aanschaffen.
Een voorbeeld hiervan is de JBL Tune500BT. Deze budget hoofdtelefoon heeft een hoop voordelen en wordt door zijn gebruikers zeer goed beoordeeld. Hij valt onder de €50 euro en is hiermee een goedkoop alternatief. De hoofdtelefoon is draadloos, waardoor je optimale bewegingsvrijheid hebt terwijl je van je muziek geniet. De accu gaat een goede 16 uur mee, waarmee je zelfs wat lange vluchten goed kunt overbruggen. Handsfree bellen is met deze koptelefoon mogelijk, dankzij de ingebouwde microfoon. Hij is opvouwbaar en dus makkelijk te vervoeren. Bovendien is de accu met twee uurtjes laden weer helemaal vol. Hij is comfortabel en levert zeer goede geluidskwaliteit. Wat is dan het minpunt van deze hoofdtelefoon? Dat zit hem in het feit dat hij niet voorzien is van een aux-kabel. Dit betekent dat wanneer de accu leeg is, hij niet meer gebruikt kan worden tot hij wordt opgeladen. Is 16 uur draadloos genieten van goede geluidskwaliteit voldoende voor jou? Dan is dit een perfecte keuze in de goedkopere categorie.

De JBL Tune500BT:

• Prijs: €39,99
• Type: On-ear
• Bluetooth versie: 4.1
• Accuduur: 16 uur
• Draadloos: Ja
• Bediening: Op oorschelp
• Opvouwbaar: Ja
• Microfoon: Ja
• Frequentie: 20 Hz – 20.000 Hz

Meer Informatie op deze website