Wubbo Ockels

De Nederlandse astronaut Wubbo Ockels wordt door Google geëerd door een doodle van de man te tonen. Hiermee wordt teruggedacht aan de tijd dat hij als eerste Nederlander een stap in de ruimte zette. Wubbo Ockels overleed in 2014 en zou vandaag 74 jaar oud zijn geworden. Door Google wordt deze man bestempeld als ‘de kampioen van de duurzame energie, die bekend stond om zijn positieve kijk op het leven’. Hij staat te boek als gepassioneerde ruimtevaarder.

Eerder Nederlander in de ruimte

Google deelt wel vaker doodles om memorabele gebeurtenissen te delen. Dit keer is de Nederlander Wubbo Ockels aan de beurt. Alhoewel hij zelf niet meer van dit mooie gebaar mag meegenieten, is het voor Nederland wel bijzonder dat deze Nederlander wordt geëerd via de techreus Google.

Astronaut Wubbo Ockels werd bekend omdat hij van 31 oktober tot en met 6 november 1985 als eerste Nederlander naar de ruimte ging. Hij zat hiervoor op het ruimteschip Challenger. Hij was tijdens zijn vlucht verantwoordelijk voor diverse meetapparatuur. Nadat hij in de ruimte was geweest, verwierf hij veel bekendheid. Zijn bekende gezicht gebruikte hij daarna om promotie te draaien voor duurzaamheid en een beter milieu. Hij had zoveel mooie dingen op de wereld gezien, dat hij dit graag een steentje wilde bijdragen aan het netjes houden deze wereld.

Was hij wel de eerste?

Wubbo Ockels is niet zomaar astronaut geworden. Eerder studeerde hij wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna ging hij aan de slag bij het Kernfysisch Versneller Instituut. Dit was daarentegen niet wat hij heel de tijd met zijn leven wilde doe. Op het moment dat er een advertentie in de krant verscheen dat er iemand als astronaut werd gezocht, reageerde Ockels. In 1985 werd hij aangenomen en vloog hij later met ruimteveer Challenger diverse rondjes rondom de aarde.

Om heel nauwkeurig te zijn is Wubbo Ockels niet echt de eerste Nederlander die de ruimte inging. Hij is de eerste Nederlander met een Nederlands paspoort. Krap een half jaar eerder werd hij namelijk al verslagen door Lodewijk van de Berg die ook aan boord van ruimteveer Challenger door de ruimte reisde. Lodewijk van de Berg kan daarentegen niet als eerste Nederlander worden bestempeld, omdat hij zich de Amerikaanse nationaliteit aanmeet. Daardoor kon Ockels als eerste roepen een zeven dagen durende ruimte-ervaring te hebben gehad als Nederlander.

Challenger verongelukt

Wubbo Ockels en Lodewijk van de Berg hebben trouwens geluk gehad. De vlucht van Ockels was namelijk de laatste vlucht die ruimteveer de Challenger heeft afgelegd. Nadat de spaceshuttle maanden na Wubbo Ockels zijn aankomst opnieuw de ruimte in moest, ging het fout bij de lancering. 73 seconden na de lancering verongelukte de spaceshuttle en alle astronauten die aan boord waren kwamen om het leven. Er waren op dat moment zeven astronauten aan boord.

De mankementen die Challenger had, zouden ook al aanwezig zijn geweest op het moment dat Ockels en Lodewijk van de Berg de ruimte ingingen. In tegenstelling tot deze keer zorgde het mankement er die keren niet voor dat het fout ging tijdens de lancering. Zo blijkt dat Ockels eerder al aan de dood is ontsnapt, want het had voor hem ook heel anders kunnen aflopen.

Avonturen in de ruimte

Wubbo Ockels werd uiteindelijk 68 jaar oud.  ‘Dank je, dr. Wubbo Ockels, voor het verslaan van de zwaartekracht en het creëren van een betere toekomst voor ons allemaal!’, schrijft Google. Eerder werd bij de astronaut een niertumor ontdekt. Ondanks dat deze succesvol werd verwijderd, werd later opnieuw een vorm van niercelkanker ontdekt. Hij bleef tot kort voor zijn ziekbed hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

Door de jaren heen zijn er heel veel mensen in de ruimte geweest, maar doordat hij de eerste Nederlander was en zich daarna zo hard heeft ingezet voor duurzaamheid, heeft hij op velen indruk gemaakt. Voor velen staat hij te boek als astronaut, maar hij heeft ook veel bekendheid verworven als visionair.

De eerste mens die ooit de ruimte inging was trouwens Joeri Gagarin. Dit was een Russische kosmonaut. Hij werd op 12 april de eerste mens die de aarde verliet en eens een kijkje ging nemen in dat onbekende heelal.

Strijd wie het snelst is

Rondom de ruimte is er altijd al concurrentie geweest tussen landen. Dit maakt het voor Nederland dan ook zo bijzonder dat er een Nederlander de ruimte in is geweest. De grootste concurrentiestrijd is daarentegen te zien tussen Amerika en Rusland, die in het verleden allebei zoveel mogelijk progressie wilden behalen door als eerste delen van de ruimte te verkennen.

Er worden meer gebeurtenissen bijgehouden, want er wordt ook gekeken wie de eerste mens op de maan was. Dit was Neil Armstrong. In maart 1962 selecteerde NASA hem als astronaut, nadat hij duizenden vlieguren op zijn naam had staan. Nadat hij in 1958 werd geselecteerd voor het project Man In Space Soonest, probeerde hij al als eerste man in de ruimte te komen. De Amerikanen hadden erg de drang om het eerder te doen dan de Russen. Neil Armstrong werd commandant van de Apollo 8 en vloog uit samen met Michael Collins en Buzz Aldrin.

Bericht Google eert Nederlandse astronaut Wubbo Ockels is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer informatie is te lezen via deze link