Groothandel Makro Sligro

Grotenhandels als Makro en Sligro zien het misgaan. Er wordt flink gehamsterd in supermarkten en daarom komen de supermarkten onder druk te staan. De vakkenvullers kunnen het niet gevuld krijgen, voorraden kunnen niet snel genoeg vanuit distributiecentra worden gebracht en schappen raken leeg. Nu bieden de groothandels een oplossing door ook gewone consumenten in de groothandel toe te laten. Handig voor wie tot nu toiletpapier hamsterde.

Groothandel open voor consument

Het nieuws werd bekendgemaakt door supermarktkoepel CBL. Wanneer je normaal gesproken bij de Sligro of Makro inkopen wilt doen, kun je dat alleen als je hiervoor een speciaal pasje hebt. Deze krijg je als je werkt bij een supermarkt. Ook is er de mogelijkheid om er boodschappen te doen als je een onderneming hebt die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (Kvk). De gewone consument kon er niet naar binnen. Groothandels zijn er voornamelijk om, zoals de naam al suggereert, groot in de t kunnen kopen. Voornamelijk bedrijven als supermarkten kopen er in.

Nu wordt dit veranderd. Het is onbekend voor hoe lang deze maatregel zal gelden, maar het komt voort uit een verzoek van supermarkten en de groothandel zelf. Met de maatregel wordt geprobeerd om de druk op de supermarkten te kunnen verlichten. Op die manier moeten mensen die laat thuis komen van hun werk ook nog de kans krijgen om iets te kopen. Nu kwamen zorgverleners vaak thuis op momenten dat schappen al leeg waren. Dan hadden ze overdag hard gewerkt en was de supermarkt al leeg eer dat het werk voor die dag was afgerond. Zeker nu horeca gesloten is, wordt er steeds meer thuis gekookt en is de druk verhoogt.

Noodgreep tegen hamsteren

Bij het inkopen is het zelfbediening. Er wordt betaald met de pin, men wordt aangeraden om anderhalve meter afstand van anderen te nemen en er wordt opgeroepen om handcontact bij contante betalingen te vermijden. Dit zijn dus dezelfde regels als er bij een normale supermarkt gelden. De deuren zullen in de loop van vandaag open gaan voor consumenten. Het is hiervoor raadzaam om de openingstijden van de plaatselijke Sligro, Makro of andere groothandel te raadplegen.

Het hele assortiment is beschikbaar, maar er wordt een uitzondering gemaakt op tabak. Er kan op dit moment dus niet massaal tabak worden ingeslagen. Het doel is dat mensen bij de groothandel voornamelijk de producten groot inslaan die ze anders bij de supermarkten hadden meegenomen. De groothandels zijn er op ingesteld dat er groot wordt ingekocht en zullen het hamstergedrag van consumenten beter kunnen opvatten. Waarschijnlijk zullen consumenten niet eens net zoveel afnemen als normaal gesproken door de echte afnemers wordt gedaan.

Zolang de noodzaak er is

Het gaat hier om een tijdelijke maatregel. Deze maatregel is alleen van kracht zolang de noodzaak er is. Is dit niet meer het geval, dan wordt het weer teruggedraaid. Vanaf dat moment zijn de Sligro en Makro weer alleen toegankelijk voor mensen met een pasje of ondernemers die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het is onbekend wanneer de noodzaak is afgenomen. Vooralsnog blijven mensen hamsteren in de supermarkten en naar verwachting zal dit nog wel eventjes doorgaan.

Sowieso werd er de laatste tijd al gekeken hoe mensen op alternatieve manieren hun eten in huis konden krijgen. Doordat er veel wordt gehamsterd, bestellen mensen ook veel via Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Ondernemers proberen hier vanuit de horeca toch nog eten te verkopen. Ook kon er bij horeca nog worden afgehaald op bestelling.

Bericht Groothandels als Makro en Sligro open de deuren voor hamsterende consumenten is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Originele bron link