Mark Rutte persconferentie coronavirus

Alle scholen, alle horecagelegenheden en alle sportclubs gaan dicht. Dit is duidelijk geworden nadat er alweer een persconferentie was rondom het coronavirus. Eerder werd al bekend dat scholen zouden sluiten, maar de maatregelen blijken verder te gaan. Zo zullen veel ondernemers nu de deuren moeten sluiten. Ook sporten wordt wat lastiger en zal voortaan voorlopig vanuit huis moeten.

Scholen, cafés en sportclubs gaan dicht

Medisch gezien zou er niets zijn verandert. Kinderen zouden nog steeds minder kans lopen om ziek te worden aan het coronavirus. Toch zijn er andere dingen die op het moment het onderwijs lastig maken. Zo zijn er veel ouders die uit voorzorg toch hun kinderen al thuis houden en er zijn ook veel leraren die op het moment zich al ziek hebben gemeld. Er werd eerder al aangegeven dat als iemand ook maar een lichte verkoudheid heeft, hij beter al thuis kan blijven om zeker te zijn dat het geen corona is. Velen namen het zekere voor het onzekere in deze crisissituatie.

De maatregel zorgt ervoor dat er hele lange rijen voor de koffieshops vormen. Mensen willen namelijk snel nog iets binnen halen, voordat ze niks meer kunnen halen. Dit was door heel het land te zien. Sowieso viel eerder al dat mensen rondreisden om maar bij een café naar binnen te gaan. Daarom werden op eigen initiatief van ondernemers op verschillende plekken al cafés uit voorzorgsmaatregel gesloten. Vooral in Amsterdam is dit te zien, waar cafés sowieso al snel een heleboel verschillende mensen over de vloer krijgen om te bedienen.

Waar andere ondernemers kozen om gewoon minder stoelen in een zaak te zetten, geven anderen aan dat ze het risico niet willen lopen. Vanaf zes uur moesten alle horecagelegenheden dicht, dus wie kon, naam nog even een laatste rondje. Vooral jongeren gingen eerder gewoon de kroeg in. Zelfs wanneer ze zelf zich niet ziek voelen, kunnen ze daarentegen wel besmet zijn en daardoor anderen ziek maken.

Kinderen en in de zorg werken

Eerder waren er al ouders die niet begrepen dat in Nederland scholen open bleven. Richtlijnen waren dat scholen veilig open konden en deze moesten open blijven, omdat anders ook kinderen thuis te zaten van ouders die hard nodig waren in de zorg. Stel dat een arts zijn kinderen niet op school kan laten, waar moet die dan zijn als hij werkt aan het bed van een zieke coronapatiënt. Nu is toch besloten dat er moet worden gekeken hoe er zoveel mogelijk gebruik kan worden gebruikt van thuisonderwijs. Mensen met belangrijke beroepen, kunnen hun kinderen nog naar school sturen om vervolgens zelf naar hun werk te kunnen.

Ondertussen zullen docenten de ruimte krijgen om dat kleine groepje kinderen van volwassenen uit de zorg op te vangen en na te denken over manieren om onderwijs thuis bij de leerling aan te bieden. Bijvoorbeeld door via streaming aan de slag te gaan. De volgende stap is, wanneer we weer denken dat het veilig is om alle maatregelen terug te dringen. Vooralsnog zullen de maatregelen tot minimaal 6 april van kracht zijn. De eerdere maatregelen worden ook tot en met deze datum verlengd, om daarin één lijn te trekken. De datum kan worden verlengd.

Mark Rutte spreekt morgen het volk toe

Op het moment kwam de crisisclub van het kabinet niet bij elkaar. Mark Rutte spreekt via NOS en RTL morgen het volk toe. Vooralsnog was hij afwezig tijdens de persconferentie. Morgenochtend is er een conference call met alle fractievoorzitters. Het feit dat Mark Rutte het volk toe gaat spreken, is bijzonder. Dit is het laatste gebeurt tijdens de oliecrisis PvdA-premier Joop den Uyl deed een snelle oproep op zaterdagavond 1 december 1973. Nu is het woord aan Mark Rutte, hij wil hij het volk toespreken over de corona problematiek.

In Nederland zijn er flink wat maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Zo is er toch besloten om de scholen te sluiten en worden horeca de komende tijd ook gesloten. Dit geld ook voor sportclubs en crèches. Naast Nederland is er een ander land wat verre maatregelen heeft genomen. Toch is er volgens de persconferentie nog niet te spreken van ‘op slot’. Daarvoor volgen mogelijk eerst nog meer maatregelen. Er zullen sowieso nog nieuwe maatregelen aankomen. Alhoewel Nederland nog niet op slot gaat, wordt daar al wel van gesproken in Italië en sinds kort ook Frankrijk en Spanje.

Spanje op slot

Vanaf middernacht is in Spanje twee weken lang een noodtoestand aangekondigd. Alle restaurants, cafés, niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten gaan dicht. Mensen moeten binnen blijven en mogen alleen hun huis uit om boodschappen of medicijnen te halen. Hier wordt een voorbeeld genomen aan Italië, dat land ging eerder al op slot omdat er zoveel gevallen van het coronavirus tot doden hebben geleid. Italië is van Europa tot nu toe het zwaarst getroffen. Eerder ging Catalonië, een regio in Spanje, al volledig op slot om besmetting te voorkomen.

Er zijn in Spanje ruim 6000 mensen besmet met door het coronavirus. Op het moment is Spanje naast Italië de grootste coronabrandhaard in Europa.

Bericht Harde nieuwe maatregelen coronavirus aangekondigd tijdens de persconferentie is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder via deze link