hooikoorts verkoudheid winter

Het coronavirus is een veel besproken onderwerp. Je kunt er bijna niet omheen of de media hebben het wel over het virus. Toch is heel dat virus al veel ouder dan men eigenlijk denkt. Corona is niet van deze tijd, maar van de tijd van de Galliërs en de Romeinen. Hoezo dat? Asterix en Obelix, twee helden uit bekende stripverhalen over Galiërs en Romeinen, lijken het Coronavirus al heel veel jaren te hebben ontdekt. Zo wordt het virus in een album specifiek bij naam benoemd.

Media voorspellen het coronavirus?

Het lijkt erop of scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad veel geld hadden kunnen verdienen op de kermis. Mits ze er als waarzegger met een glazen bol waren gaan zitten. Al in het 37e album van Asterix en Obelix werd over het veel besproken dit ernstige virus werd gesproken.

De naam van het virus stond in kapitalen vetgedrukt in maar liefst twee gele flitsende wolkjes. Het kon niet missen. De tekst wordt geschreeuwd door een concurrent in een wagenrace, wanneer Asterix en Obelix in Asterix en de race door de Laars een poging doen om een paardenrace te winnen.

Corona in een thriller

Asterix en Obelix zijn niet de eerste figuren die trouwens het coronavirus lijken te hebben voorspeld. Het coronavirus, ook Covid-19 genoemd, lijkt namelijk erg op een virus wat in het boek ‘Eyes of Darkness’ uit 1981 al werd opgevoerd. Deze thriller werd geschreven door Dean Koontz. Een Chinees biologisch wapen werd daarin omgedoopt tot Wuhan-400. Het lijkt niet op de naam corona, toch doet het aan het virus denken. Diverse mensen hebben de link ondertussen al gelegd.

Alhoewel het niet letterlijk corona werd genoemd, is het opvallend dat dit virus ongeveer gelijkaardige symptomen heeft en ook in China flink uitbreidde. Zou die thrillerschrijver ook een glazenbol op zijn werkbank hebben staan? In ieder geval zou je het bijna zeggen, al was zijn ‘voorspelling’ bij lange na niet zo specifiek als in de Asterix en Obelix strips, waar het virus letterlijk bij naam was benoemd.

Dit konden we zien aankomen

Alhoewel het stripverhaal van de Galiërs Asterix en Obelix uit 2017 komt, spelen de verhalen van Asterix en Obelix zich af in Italië 50 jaar voordat Christus werd geboren. Interessant, gezien dit Europese land in de media zo vaak naar voren kwam, juist omdat het virus hier binnen Europa momenteel het hardst is uitgebroken. Het lijkt dus ook net alsof de makers al konden voorspellen dat er ooit een virus in Italië zou uitbreken, wat het coronavirus zou worden genoemd. Of hebben de wetenschappers die dat virus een naam moesten geven veel te veel Asterix en Obelix gelezen?De volgende verklaring is vast logischer.

De naam Coronavirus wordt namelijk ook gebruikt als verzamelnaam voor een groep virussen. Tot deze groep virussen hoort Corona (eigenlijk Covid19, een naam die veel moeilijker te onthouden is), maar ook eerder uitgebroken ziektes zoals SARS (ernstig acuut ademhalingssyndroom), en MERS. Toen het stripboek Asterix en de race door de Laars (oorspronkelijke getiteld ‘Astérix et la Transitalique’) werd uitgebracht, werd het SARS virus net in Europa ontdekt. Daar is dan ook de kreet in het stripboek zeer waarschijnlijk van afgeleid.

Griepvirussen zijn van alle tijden

Het is niet de eerste keer dat een griepepedemie de aandacht van zoveel mensen over heel de wereld trekt. Naast corona zijn er namelijk veel meer uitbraken geweest die veel zijn besproken. Twee daarvan zijn eerder in dit nieuwsartikel al gevallen: het SARS en Mers. Beide gevallen zijn in de media veel besproken.

Beide griepen horen tot de verzamelnaam coronavirus. Een andere griep die de wereld bezig hield was de Spaanse griep. Deze was voornamelijk tussen 1918 en 1920 heel agressief. Er zijn miljoenen mensen aan gestorven. Later was er nog de Aziatische griep en de Honkkonggriep, die ook beiden doden hebben geëist.

Een griep die velen misschien nog kennen is de Mexicaanse Griep. Deze griep was vooral rond 2009 en 2011 erg agressief. Duizenden mensen zijn gestorven aan de griep. Het coronavirus is dus een virus wat vele verschillende uitbraken van griep opvolgt. Misschien dan ook niet zo gek dat media het zo lijken te voorspellen. Door de jaren heen zijn er zoveel uitbraken van griep geweest, dat het interessante materie is voor verhalen in een thriller of stripboek.

Meer over het coronavirus

Wil je meer lezen over het coronavirus? Eerder werd al duidelijk dat door de benaming het bier Corona veel minder wordt gedronken. Vooral Amerikanen zijn er momenteel vies van. Het lijkt er dan ook op de naam van het bier erg ongelukkig is gekozen. Verder is er nog veel meer gepubliceerd rondom dit onderwerp. Blijf op de hoogte over alles wat met het coronavirus te maken heeft via deze zoekresultaten over het virus. De lijst met informatie wordt regelmatig groter.

Bericht Het Coronavirus viel jaren terug al te ‘voorspellen’ is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer Informatie op deze website