Het is een vraag die we zo vaak horen, maar toch is niemand erin geslaagd om een ​​definitief antwoord te krijgen op deze zeer diepe en rijke vraag. Men gelooft dat ons universum oneindig groot is. Als dat echt zo is en het universum geen einde heeft, een onbekend aantal sterrenstelsels heeft, plus triljoenen, miljarden of mogelijk zelfs ontelbare vele sterren, waarom zouden we dan geloven dat we helemaal alleen zijn?

Is er ander leven mogelijk?

Laten we wat dieper op deze vraag ingaan. Wat als we alleen zijn, maar de oorzaak daarvan is dat we het allereerste intelligente leven zijn? Of het allerlaatste? Want laten we eerlijk zijn, als we onze eigen geschiedenis hier op Aarde bekijken, dan kan je wel zeggen dat we het soms moeilijk hebben om op één planeet samen te kunnen leven. Gezien de grote etnische verschillen en de verschillen in smaken en leefstijlen hebben we vaak moeite om met elkaar samen te leven.

En wat als we het allereerste intelligente leven in het niet te stoppen universum zijn, dan betekent dat dat we nog steeds erg primitief zijn, ook al kunnen we het op dit moment niet met onze eigen ogen zien en waarschijnlijk ook niet in de toekomst. Maar als wij, de primitieven, al zo ver gevorderd zijn in de technologie, wat volgt er dan in de komende generaties?

Het universum in beeld

Het universum in beeld.
Een klein deeltje van het universum.

Ons sterrenstelsel en andere sterrenstelsels.

Het zonnestelsel waarin wij leven bevind zich in het melkwegstelsel wat een groot stelsel is waarin vele sterren huizen. In acht genomen dat rond elke ster planeten zouden draaien, maakt dat er miljarden planeten in ons sterrenstelsel zijn en dat is een zeer groot aantal. Toen de mensheid begon met het uitzoeken van de ruimte werd aanvankelijk gedacht dat het melkwegstelsel uniek was en dat er daarbuiten niets was buiten zwart.

Het was pas vanaf de jaren 20, toen met het doppler effect een nieuws soort telescoop werd uitgevonden dat men verder de ruimte kon inkijken en zo werden er op een bepaald moment nieuwe sterrenstelsels ontdekt. Dat was een grote sprong voorwaarts in de ruimteanalyse en daarvan plukken we de dag van vandaag nog steeds de vruchten van.

In de tijden dat we nu leven is de mensheid er dan ook steevast van overtuigd dat wij niet alleen zijn in het universum. Dat door de simpele redenering dat het universum oneindig groot zou zijn en dat wij nog steeds niet de verste uithoeken van het universum hebben kunnen ontdekken.

Dat brengt ons dus terug bij de eerste vraag uit dit artikel: zijn wij alleen in universum?

Ondertussen hebben we in de vele jaren die passeerden al vele andere ontdekkingen gedaan in de ruimte en met de technologieën die we nu hebben en steeds blijven upgraden hebben we enorm veel mogelijkheden tot ontdekkingen. Zo werden er in 2015 nieuwe planeten ontdekt waarvan men de kansen hoog stemt dat er eventueel leven mogelijk zou kunnen zijn. Dit stelsel werd genoemd: TRAPPIST 1, genaamd naar het toestel waarmee ze het stelsel hadden ontdekt. Dit alles gebeurde onder leiding van de Belgische astronoom: Michaël Gillon, die werkzaam is bij het astrofysisch en geofysisch centrum in Luik. Deze ontdekking was één van de bekendste in de afgelopen jaren.

Nu we weten dat de technologie niet zal blijven stilstaan in de komende jaren/ eeuwen zullen er allicht nog vele van deze ontdekkingen volgen en die zullen allemaal een grote rol gaan spelen in de toekomstvisie van het heelal.

Wij zijn niet alleen in het universum..

Het mag dus met een grote korrel zout worden genomen dat wij niet de enige zijn in een heelal dat ver uitreikt. Wat we allemaal nog gaan ontdekken zal natuurlijk de tijd uitwijzen, maar we mogen er toch wel van uit gaan dat wij een uniek ras zijn en dat gedacht moeten we zeker koesteren. En al zouden wij de eerste, of zelfs de laatste zijn, we moeten blijven samenwerken en ons focussen op de toekomst die ons te wachten staat.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heelal

Bericht Het universum, zijn wij de enigen hier? is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Meeus Andy.

Lees verder via deze link