Horeca omzet

Door het coronavirus ligt de horeca plat. Er zitten geen mensen in cafés en niemand gaat naar een restaurant om uit te eten te gaan. Ondernemers vinden dit over het algemeen wel logisch. De maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven en de ziekenhuizen de grote hoeveelheid mensen die wel ziek worden nog op te kunnen vangen. Door het sluiten van alle horeca worden er miljoenen euro’s misgelopen.

Horeca lopen miljarden omzet mis

Tapp, de kassadata van miljoenen consumpties in de horeca, maakt duidelijk dat puur op alleen de niet verkocht drankjes al 502 miljoen euro wordt misgelopen. Het is onbekend hoeveel euro er totaal wordt misgelopen, omdat veel horecagelegenheden meer aanbieden dan alleen maar drankjes. Vaak kun je er ook eten en lekker met anderen met anderen van een drankje bij het eten genieten.

In 2019 zette de gemiddelde horecaondernemer in de periode van 16 maart tot 6 april 6,2% van zijn jaaromzet aan dranken om, maar dit jaar is dat flink gedaald. 6,2% is ongeveer 502,5 miljoen euro aan omzet. Als dit enkel de 6,2% is aan het misgelopen drank, dan moet eens worden bedacht hoeveel euro er wordt misgelopen aan voedsel wat dus niet meer aan klanten wordt aangeboden.

Eerder al tegenvallers

In maart liep het aantal consumpties op eten en drinken al terug. De angst is al te merken sinds in februari de eerste besmetting van Corona bekend werd in Nederland. In de periode die hierop volgde werd tot 10 maart wal 15,8% minder consumpties verkocht in de Nederlandse horecagelegenheden dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Tussen 10 en 12 maart werd het verschil met 2019 nog groter. Het verschil is daarna een enorme kloof geworden. Het aantal verkochte consumpties op 10, 11 en 12 maart was dit jaar 18,6% lager dan dezelfde dagen een jaartje terug. De horecaondernemers voelen dit dus goed in de portemonnee.

Nederland heeft nog eventjes mogen genieten van extra klanten. Toen de cafés in België sloten, zijn veel Belgen naar Nederland afgereisd om hier maar van de stad te genieten. Dat was voorbij toen de Belgen samenscholing- en reisverboden kregen opgelegd.Verder was op 14 maart nog te zien dat er meer hapjes en drankjes werden geserveerd dan vorig jaar.

Nog erger in de put

Doordat samenkomsten verboden zijn, ziet het er naar uit dat horecagelegenheden nog meer verliezen gaan draaien. De komende tijd zitten mensen thuis. De huidige maatregelen duren niet langer tot 6 april, maar veel maatregelen zijn verlengd tot ten minste 1 juni. Koningsdag wordt een dag waarop veel winst mis wordt gelopen. Normaal zet een ondernemer gemiddeld 1,1% van hele jaaromzet aan dranken om. Er wordt die dag vier keer meer winst gedraaid dan op de normale dagen.

In heel Nederland wordt in dit geval gemiddeld zo’n 87,8 miljoen omzet misgelopen op deze feestdag. Er wordt voorspelt dat in de hele periode 16 maart tot en met 30 april zo’n 13,3% aan drankomzet zal worden misgelopen. Dit is goed aan miljarden euro’s die niet meer in de horeca worden verdiend. Ondernemers krijgen het hierdoor ontzettend zwaar en hebben soms moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Steun vanuit de overheid

Om al de miljaren die worden misgelopen op te vangen, wordt er door ondernemers massaal steun gevraagd aan de overheid. Er is al door de overheid toegezegd dat er een steunpakket komt om ondernemers te helpen. Dit geld trouwens niet alleen voor de ondernemers met personeel, maar ook voor de zelfstandigen zonder personeel. Tijdens een persconferentie werd al gezegd dat er geen plafond is. Van alles moet worden opengetrokken om iedereen te helpen die hulp nodig heeft.

Eerder naam minister Wiebes een naar zijn mening ‘wat onhandige’ uitspraak terug dat alle ondernemers zelf ervoor hadden gekozen om dit risico te dragen. Hier kreeg hij veel kritiek op. Er wordt nu aan een steunpakket gewerkt, maar het is nog onduidelijk hoe dit pakket er precies uit komt te zien. Later deze week moeten hier meer details over volgen, maar het is onbekend wanneer dit precies gebeurd.

Afhalen van eten en drank

Op het moment moeten horecagelegenheden extra creatief omgaan met de maatregelen. Zo werd er al wel meer gebruik gemaakt van Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Thuisbezorgd zag zelfs een toename van ondernemers die zich inschreven voor het aanbieden van eten. Op het moment kan er niet in restaurants worden gegeten, maar bij eetgelegenheden kan nog wel worden afgehaald. Dit bied toch nog enekele kansen voor slimme ondernemers.

Voor velen is dit dus een mogelijkheid om het eten wel te maken en gewoon bij de klant thuis te laten bezorgen. Handig voor mensen die door het hamsteren lege schapen aantreffen. omgaan met de maatregelen. Zo werd er al wel meer gebruik gemaakt van Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats hebben het druk.

Tijdens het bezorgen worden wel maatregelen genomen. Zo wordt er afstand bewaard, contactloos betaald en wordt het eten op de stoep gezet zodat bezorgers ook op anderhalve meter van de klant vandaan blijven.

Bericht “Horeca loopt al 502 miljoen mis, puur op de drankjes” is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Gedeeld door bron