Ikea opent de deuren en mensen staan massaal in de rij 1

Na lang de deuren te hebben gesloten, opent woonwinkel Ikea de deuren van haar Nederlandse vestigingen weer. Dit is klanten opgevallen. Ondanks alle adviezen om tijdens coronatijd niet de drukte op te zoeken, kwamen mensen in grote getale naar de diverse filialen van Ikea toe. Ikea lijkt niet zoveel bezoekers te hebben ontvangen dat alles niet langer onder controle viel te houden, maar bezoekers moesten lang in de rij staan voordat ze de woonwinkel in mochten gaan. Zo moest Ikea goed in de gaten houden of er niet meer dan het maximale aantal mensen binnen waren.

Ikea na lange tijd weer open

De Ikea is zes weken dicht geweest. 17 maart sloten de deuren al, ver voordat er harde maatregelen tegen het coronavirus werden genomen. Daar komt nu verandering in. Ikea laat onder strenge controle toch klanten binnen in haar winkel. Die klanten kunnen dus  in de woonwinkel op zoek naar nieuwe materialen om hun hoofd mee in te richten. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door klanten die nog net niet met een tentje voor de deuren van de woonwinkel hebben gekampeerd.

Bij diverse locaties van Ikea werd het ontzettend druk met mensen die al vroeg in de ochtend bij de Ikea wilden winkelen. Velen probeerde de drukte voor te zijn, maar dit was tevergeefs. De rijen lijken wel op rijen zoals je die gewend bent bij pretparken. Het lijkt alsof mensen massaal in de rij staan om plaats te nemen in één van de karretjes van hun favoriete achtbaan. Het is toch anders. Mensen staan in de rij voor een nieuwe kast, een matras, een bureaulamp of een ander voorwerp wat hen helpt bij de inrichting van hun huis. Velen gingen samen naar de winkel toe.

Maatregelen tegen hordes mensen

Om ervoor te zorgen dat niet teveel mensen binnen in de winkel lopen, is er een streng deurbeleid. Een bewaker moet mensen één voor één binnenlaten en zorgen dat mensen in de rij anderhalve meter afstand houden. De Ikea heeft veel maatregelen moeten nemen en wist duidelijk al dat er veel mensen zouden komen. Zonder maatregelen was het veel te druk geweest in de verschillende filialen van de Ikea.

Er mogen maximaal twee personen tegelijkertijd de Ikea binnengaan. Het is dus niet mogelijk om even met meer mensen samen te gaan winkelen, wat nog wel eens gebeurt bij sommige supermarkten. Ook beschrijft onder andere de Telegraaf hoe er ter plekke dranghekken aanwezig waren om te zorgen dat mensen netjes in de rij op hun beurt zouden wachten.

Wachttijden als bij een pretpark

Wachttijden bij diverse Ikea konden oplopen tot wel een kwartier. Hier is duidelijk te merken dat mensen de drang voelden om toch nog even wat te halen. Nu mensen veel thuiszitten, is het voor velen het perfecte moment om het huis te verbouwen. Die nieuwe kamer die men al heel lang wilde, maar waarvoor geen tijd was voor de inrichting, wordt nu in al die tijd thuis toch eens ingericht. Niet gek, want mensen hebben er massaal tijd voor gekregen nu ze veel tijd besparen op onder andere reizen.

Ook hebben mensen dingen nodig om het thuiswerken aangenamer te maken. Veel huizen zijn niet ingericht om thuis ideaal te kunnen werken en mensen kopen nog wel eens dingen om op die manier dus toch de situatie op kantoor nog een beetje na te bootsen. Dat voelt misschien toch wat fijner dan met zijn allen aan de keukentafel zitten, zoals nu ook bij veel gezinnen gebeurd.

Drukte te zien op sociale media

Op sociale media worden er verschillende foto’s en berichten gedeeld door het winkelende publiek. Hierdoor is duidelijk te zien hoe dwanghekken de grote menigte mensen moeten verspreiden. Vooralsnog lijkt het erop dat alle mensen de anderhalve meter netjes in acht nemen. Velen waren al gekomen voordat de winkel überhaupt open was. Tientallen mensen waren al voor openingstijden aanwezig nadat zij hadden vernomen dat in de ochtend de winkels open zouden gaan.

Ikea is niet helemaal open

Op het moment zijn de Ikea nog niet volledig open. Zo volgen de restaurants in de Ikea het voorbeeld aan de horeca en zijn deze nog dicht. Het is op het moment nog niet raadzaam om met zijn allen hier aan een tafel te gaan zitten om te eten. Ikea heeft vanuit veiligheidsoverwegingen ook er niet voor gekozen om afhalen mogelijk te maken. Ook zijn de speelplaatsen ook gesloten, dus moeders die met hun kind gaan winkelen, kunnen hun kind niet tijdelijk bij de ballenbak van de Ikea achterlaten.

Net als bij supermarkten wordt er gevraagd om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dit kan door een pinpas, creditcard of mobiele telefoon te gebruiken waar een betaalapplicatie op is geladen. Ook zijn er schermen van plexiglas bij de kassa’s opgenomen ter bescherming van de kassières en klanten.

Bericht Ikea opent de deuren en mensen staan massaal in de rij is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Meer Informatie op deze website