Jeroen Pauw trekt miljoenen kijkers met terugkeer Op1 1

Het is al een tijdje dat we Jeroen Pauw zagen in zijn eigen late avond talkshow. Dit keer heeft hij een nieuwe kans, want hij is weer te zien in talkshow Op1. Zijn terugkeer zorgde voor een ware hit en hij zette zelfs een record neer. Ruim 1,9 miljoen mensen hebben zondag naar de talkshow gekeken. Op1 wordt gepresenteerd door het presentatie duo Jeroen Pauw en AD Columniste Fidan Ekiz. Kijkers zijn er duidelijk over te spreken.

Record door terugkeer Jeroen Pauw

In december stopte Jeroen Pauw met het draaien van een eigen Talkshow. Daarvoor was hij al heel lang bekend met zijn Talkshow Paul en Witteman. Hij bleef betrokken bij Op1, maar hij was niet te zien voor de camera. Daar komt nu verandering in, want hij heeft zich weer beschikbaar gesteld als presentator. Met succes. Hij weet het publiek in te pakken met een nieuwe uitzending. Eerder trok hij de stoute schoenen aan door zich als presentator aan te bieden, toen Op1 besloot om ook in de weekenden uit te gaanzenden.

Het programma trok onder andere deze kijkers omdat er direct een risico werd genomen tijdens deze comeback. In de uitzending kwamen viroloog Ab Osterhaus, D66 leider Rob Jetten en huisarts Carin Letooij. Die huisarts wist tevens de hele tafel stil te leggen toen ze bekend maakte dat zij positief was getest op het coronavirus, maar toch in de aflevering aanwezig mocht zijn. Sterker nog, ze zat daar gewoon fysiek aan tafel. De huisarts had hetzelfde virus wat in Nederland 179 mensen om het leven heeft gebracht en heeft voordat ze er kwam zitten veel rondgebeld om te controleren of ze, ondanks dat ze positief was getest, toch daar aan tafel kon gaan zitten.

Kritiek op de uitzending

Onder kijkers zorgde de aanwezigheid van de huisarts voor veel kritiek. Dat er zoveel kritiek was en daarom veel over de uitzending op sociale media te lezen was, kan deels hebben bijgedragen aan het grote succes van Jeroen Pauw zijn terugkeer. Neem bijvoorbeeld reacties als: “ze mag maandag pas weer het werk, doet alleen telefonische consulten (om risico’s te mijden), maar deze amper van corona herstelde huisarts schoof zondagavond wel doodleuk aan bij Op1. Iemand op de redactie zit morgen zonder baan.. Hoe leg je zoiets in vredesnaam uit?” en “zo, met dank aan die huisarts kunnen alle presentatoren en tafelgasten van vandaag nu in preventieve quarantaine. Wát een onverantwoordelijke muts zeg!”

Mensen vonden dus vooral dat tafelgast Carin Letooij iedereen aan tafel in gevaar bracht door in de studio aanwezig te zijn. Dit werd haar niet in dank afgenomen en velen vonden dat je ‘huisarts wel beter zou moeten weten.’In de studio worden ook al de nodige maatregelen genomen. Zo heeft iedereen een aparte tafelmicrofoon. Productie komt niet dichtbij om een dasspeld op te prikken, wat een kleine microfoon is die je op de kleding kan klikken. Tevens nemen tafelgasten en de presentatoren de nodige afstand. Er zit geen publiek in de zalen. Die kijken allemaal via de televisie thuis.

Kritiek onterecht volgens RIVM?

Volgens het Rijksinstuut van Volksgezondheid en Milleu kon dit gewoon. Ze had zelf geen last van klachten, dus er was voor haar geen reden om thuis te blijven. Idan Ekiz, vroeg tijdens het bezoek in Op1 nog: ‘bent u niet bang dat u op enigerlei wijze iemand zou kunnen besmetten?’  Huisarts Carin Letooij gaf al snel aan dat zij niet bang was, omdat ze 24 uur nadat de klachten waren verdwenen al mocht werken. Ze had omdat ze zelf een zieke man thuis had zitten, wel besloten om patiënten enkel telefonisch te woord te staan. Viroloog Ab Osterhaus had eerder nog opgemerkt dat 55 procent van de besmetting rondgaat door mensen zonder symptomen.

Op het moment volgt Carin Letooij de protocollen van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu op. Als iemand 24 uur geen klachten heeft wordt deze ‘genezen’ verklaard. Zelf was ze al drie dagen symptoomvrij. Het protocol waaraan zij zich houd, staat trouwens lijnrecht tegenover het advies van de World Health Organisation in. Daar wordt geroepen dat mensen die zijn besmet twee weken lang in isolatie moeten. Ondertussen is de grens van het Rijksinstuut voor Volksgezondheid en Milleu voornamelijk zo ingesteld om de druk op de Nederlandse ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden. Patiënten die symptomen hebben, zouden besmettelijker zijn dan mensen die geen last hebben van de symptomen.

Koorts is één van de symptomen. Bij corona kunnen mensen ook last hebben van een loopneus, keelpijn, hoesten en moeilijke ademhaling (ernstige gevallen). Het is raadzaam als iemand hier veel last van heeft, dat niemand weg gaat, omdat er altijd een kans bestaat dat het om corona gaat.

Bericht Jeroen Pauw trekt miljoenen kijkers met terugkeer Op1 is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder via deze link