Kappers weer open en een drankje doen door versoepelde maatregelen coronavirus? 1

Haren tot aan je oksels of misschien wel je kont? Dode punten die nodig moeten worden bijgeknipt? Geen zorgen meer! Iedereen die nu te maken heeft met uitgroei, kan vanaf volgende week gewoon weer het haar laten fatsoeneren. Zo is duidelijk geworden dat kappers en mensen met andere contactberoepen vanaf volgende week met enige zekerheid weer aan de slag zouden kunnen gaan. Dit blijkt uit diverse Haagse bronnen die melding deden bij onder andere De Telegraaf.

Naast meer mogelijkheden voor contactberoepen, lijkt het erop dat terrassen mogelijk ook snel weer open kunnen. Vooralsnog wordt er gedacht dat terrassen mogelijk op 1 juni weer open mogen. Op die manier wordt er al wel nagedacht op zoveel mogelijk manieren om maatregelen te versoepelen. De toekomst moet laten blijken of de versoepeling van de maatregelen snel zal volgen.

Kappers weer open en terrasje pakken?

Vooralsnog zou er door het kabinet al eerder zijn gepraat over de heropening van terrassen. Er is nog geen concrete datum, al wordt er wel voorzichtig gehint op 1 juni. Het zou in dat geval gaan om buitenterrassen die weer open kunnen gaan. Het gaat om een voorstel wat tijdens het crisisberaad van woensdag door het kabinet zal worden besproken. Vooralsnog is 1 juni alles behalve zeker en is het vrij voorbarig om hier met zekerheid vanuit te gaan.

Deze datum mag dus met een flinke korrel zout worden genomen, ondanks dat verschillende media al wel aangeven dat het een optie is. In ieder geval zou het kabinet wel maatregelen zoveel mogelijk willen versoepelen en moet er tijdens het crisisberaad duidelijk worden wat soepeler kan. Wat vooralsnog wel aannemelijk lijkt, is dat terrassen met de nodige maatregelen wel op den duur versoepeling kunnen verwachten. Zo wordt er in de horeca al nagedacht om het mogelijk te maken via bijvoorbeeld plexiglas tussen de tafeltjes en het voeren van een streng deurbeleid. Ondernemers proberen creatieve manieren te bedenken om aan de slag te kunnen gaan in een anderhalve meter economie.

Geeft het kabinet groen licht?

Maar uiteindelijk moet er wel eerst groen licht volgen van het kabinet. Vooralsnog heeft die aangegeven altijd door te varen op adviezen van experts. Experts lijken aan te geven dat er ook een heleboel soepeler kan, zolang mensen hun gezonde verstand wel blijven gebruiken. Het advies dat contactberoepen mogelijk wel weer kunnen gaan werken, is in ieder geval gegeven door het Outbreak Management Team, oftewel OMT. Bij contactberoepen moet worden gedacht aan kappers, masseurs en onder andere voetspecialisten. Er zijn waarschijnlijk nog meer contactberoepen, maar de details hiervan zullen later duidelijk moeten worden.

Momenteel staat er nog niks vast. Om de kappers open te laten gaan moeten de brancheverenigingen zelf al wel voldoende hierop voorbereid zijn. Daarnaast hoeven mensen in de contactberoepen geen mondkapjes te dragen. Dit mag wel, maar het wordt vooralsnog in ieder geval niet door het kabinet opgedrongen. De maatregel wordt versoepeld omdat er een stuk minder mensen op de intensive care liggen.

Wat zijn de gevolgen?

Daarnaast wordt er ook gekeken wat elke wijziging voor druk uit zal oefenen op het openbaar vervoer. Wanneer kappers, masseurs en voetspecialisten de zaak weer zullen openen, zal dit naar verwachtingen niet zo heel veel extra druk geven op het openbaar vervoer. Mensen gaan vaak naar een specialist bij hen in de buurt. Anders zal het zijn als bijvoorbeeld massaal de deuren van scholen weer worden opengegooid. Vooral studenten van hogescholen komen uit verschillende plekken van Nederland en komen vaak via het openbaar vervoer naar hun opleiding toe.

De vraag of terrassen open kunnen hangt ook af met de vraag of het de straten niet te druk zal maken. Zo wil het kabinet nog wel voorkomen dat straks mensen massaal erop uit trekken. Als terrassen opengaan zullen daar waarschijnlijk ook voorwaarden aan hangen. Over voorwaarden kan alleen worden gegist, al wordt er al volop gespeculeerd over maatregelen zoals mondkapjes.

Vooralsnog is er geen definitief bindend besluit genomen. Er wordt verwacht dat tijdens morgen een definitieve beslissing wordt genomen, omdat dan het kabinet een nieuw crisisberaad houd. Rondom versoepelingen van de maatregelen zal later tijdens een nieuwe persconferentie waarschijnlijk meer informatie naar buiten komen. Tot nu is de meeste informatie via een persconferentie gedeeld. Sowieso is er ook deze keer weer een persmoment na het crisisberaad. Opnieuw zal de focus liggen op de toekomst en hoe het kabinet van Nederland nu denkt over de manieren om het coronavirus zoveel mogelijk onder de duim te houden.

Mogelijk wel veel strenge voorwaarden

Als er meer wordt versoepeld, kan het zijn dat hier wel nog strenge voorwaarden aan komen te hangen. Over die voorwaarden wordt vooralsnog door velen gespeculeerd. Moeten mensen dan mondkapjes dragen? Vooralsnog lijkt het antwoord hierop ‘dit mag, maar hoeft niet’ te zijn. Sowieso worden er vraagtekens geplaatst bij het gebruik van mondkapjes. In de ogen van sommige mensen zou het enkel ‘schijnveiligheid’ opwekken en zorgen de meeste mondkapjes er niet voor dat je veilig genoeg over straat zou kunnen.

Jaap van Dissel, baas van het Rijksinstituut van Volksgezondheid beschreef het eerder al als ‘schijnveiligheid’. Op veel plekken is er sowieso een tekort aan mondkapjes en niet alle mondkapjes zijn even goed om alles te kunnen weren. Daardoor wilde het OMT eerder al extra onderzoek uitvoeren naar het nut van de mondkapjes. Dit extra nut is nu onderzocht. Het gaf geen nieuwe inzichten dan de inzichten die vooralsnog al waren gewonnen.

Eerder werd ook de oproep gedaan dat het handiger was om de mondkapjes in te zetten op plekken waar ze het hardst nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, waar mensen nu hard strijden om onder andere op de intensive care patiënten met coronaklachten zo snel en goed mogelijk te behandelen. Vooralsnog legt het OMT de bal bij de bevolking of ze tijdens het werk mondkapjes dragen. Er zou geen evident bewijs zijn gevonden dat mondkapjes echt helpen. Andersom is er ook geen evident bewijs gevonden dat mondkapjes kunnen schaden.

Op zoek naar een vaccin

Op het moment wordt er wereldwijd naar een vaccin gezocht. Ook wordt er geëxperimenteerd met verschillende methodes om de symptomen van het coronavirus in ieder geval zoveel mogelijk te remmen. Zo kwamen eerder Valsartan en Remdesivir al op de radar. Het zal waarschijnlijk nog een flinke tijd duren voor er een vaccin tegen corona wordt ontdekt. Er wordt geschat dat dit nog minstens anderhalf jaar kan gaan duren. Dit wil niet zeggen dat mensen anderhalf jaar van zijn vrijheid beroofd hoeft te worden. In de tussentijd wordt er nagedacht om zoveel mogelijk maatregelen te kunnen versoepelen. Bij versoepelingen blijft het kabinet rekening houden met de druk op de intensive cares. Vooralsnog neemt deze af.

Momenteel wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als het kan wordt er verlangd dat mensen vanuit huis werken. Bij beroepen waar dit niet kan, wordt gevraagd om even niet te werken. Zo ligt momenteel bijvoorbeeld veel horeca plat, tenzij ze via bezorging op een creatieve manier toch nog weten te ondernemen. Mogelijk worden nu dus de regels voor kappers, masseurs en onder andere voetspecialisten versoepeld. Dit zijn voornamelijk de beroepen die niet op een anderhalve meter economie mogelijk zijn, tenzij iemand op een creatieve manier weet te bedenken hoe je haren vanaf zo een grote afstand kunt knippen.

Bericht Kappers weer open en een drankje doen door versoepelde maatregelen coronavirus? is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder op deze link