KNVB wil half juni de eredivisie weer herstarten 1

Als het aan de KNVB ligt dan zal het komende voetbalseizoen in half juni worden voortgezet. Dit is ook nodig als ze op tijd klaar willen zijn met het voetbalseizoen. De UEFA heeft besloten dat het voetbalseizoen 3 augustus moet worden afgerond, dus sowieso zou er direct na het stoppen van de coronamaatregelen vaart moeten komen in het voetballen. De KNVB denkt al na hoe dit allemaal mogelijk kan worden gemaakt, al is er wel de nodige kritiek geuit op de plannen.

Om 3 augustus haalbaar te maken moet er half juni een hervatting van de competitie plaatsvinden. Het is onduidelijk of dit gehaald gaat worden, want dit heeft alles te maken met de huidige maatregelen rondom corona. Het doel is van de Europese voetbalbond is om nationale voetbalcompetities sowieso af te maken. Daarvoor moeten wel de nodige meters worden gemaakt op het moment dat er weer op de velden kan worden gevoetbald.

Eredivisie gaat naar half juni

Voor de KNVB blijft het belangrijk dat er wordt gevoetbald, maar dit daar moet wel nog steeds de nationale gezondheid voorop komt te staan. Dit betekend dat er ook aan de gezondheid van voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters moet worden gedacht. Er kon ook pas worden gevoetbald vanaf het moment dat het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu het sein geeft dat dit veilig is.

Op het moment is er nog niet gekeken naar wanneer er precies kan worden gespeeld. Er kan niet zomaar worden besloten dat mensen na een lange tijd thuis te hebben gezeten, opeens weer fit genoeg zijn om topprestaties te leveren. Er moet dus ook ruimte worden vrijgemaakt dat clubs kunnen trainen. In ieder geval is het vermoeden dat na 28 april pas geleidelijk sportcomplexen opengaan en er dus pas na april de eerste trainingen zullen plaatsvinden voor de Eredivisiewedstrijden.

Er wordt voor de zekerheid ook nog gekeken naar een ander scenario. Dit is het volledig stopzetten van de competities. Dit kan de nodige financiële impact hebben en die zal zeker moeten worden overwogen. Er wordt daarvoor sowieso gekeken of er op dit moment een plan kan komen om betaalde voetbalclubs te steunen. Dit scenario waarin alles wordt stopgezet, heeft bij de KNVB sowieso niet de voorkeur, maar moet toch in het totaalplaatje nog over nagedacht. Er moet namelijk altijd een back-up klaarliggen als half juni echt niet haalbaar is en sporters niet voor 3 augustus klaar zijn met de vele voetbalwedstrijden.

Kritiek op de KNVBN

Niet iedereen kan zich vinden in het toch doorzetten van de wedstrijden. Marc Overmars, de directeur van Voetbalzaken van Ajax, heeft felle kritiek op het niet stopzetten van de Eredivisie. Het liefst zou hij zien dat er per direct een punt achter het huidige seizoen wordt gezet. Zo vind hij dat de focus door het zo snel mogelijk door willen laten gaan van de wedstrijden, teveel ligt op geld verdienen aan wedstrijden. De focus zou meer moeten liggen op de volksgezondheid volgens directeur Marc Overmars. Hij vind het schandalig dat de KNVB zich vastklampt aan dit Eredivisie seizoen, die heel abrupt is gepauzeerd.

Volgens hem zijn er veel clubs die vinden dat er duidelijkheid moet komen. Zo zouden meer clubs willen dat de Eredivisie niet meer wordt gespeeld. Hij beschouwd deze wedstrijden als dood. “Het leven is eruit, de lol is eraf.” Hij denkt dat het heel chaotisch zal gaan lopen, zeker omdat er dan moet door worden gevoetbald in een periode waar normaal een winterstop wordt gehouden. Hij ziet het al gebeuren dat er dan net een strenge winter uitbreekt en dat zorgt niet voor de meest ideale omstandigheden om in te trainen en te voetballen.

Dat Ajax deze keuze graag maakt, is niet omdat de club het heel slecht doet. Sterker nog, ze staan momenteel bovenaan in de Eredivisie. Mocht het zo zijn dat de definitieve stop wordt ingezet, dan is het aannemelijk dat Ajax de Champions League-ticket meeneemt. Voor Ajax komt dit wel goed uit.

Bericht KNVB wil half juni de eredivisie weer herstarten is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees Meer via deze link