Memphis Depay maakt weer fans boos door Lijger als entertainment in te zetten 1

Voetballer Memphis Depay heeft nog meer mensen bood gemaakt. Waar hij al eerder de volle lading over zich heen kreeg door dierenbeschermingsorganisaties en fans, wordt er opnieuw negatief gereageerd op zijn sociale media posts met daarop een Lijger (kruising tussen een leeuw en tijger). Dit keer is het niet omdat hij foto’s deelde, maar omdat hij een videoclip online heeft gezet waarin de Lijger een rolletje kreeg als figurant. Al snel wordt duidelijk dat mensen vinden dat hij zich moeten schamen voor deze online uitingen.

Kritiek op Memphis Depay

Eerder kreeg de voetballer al volop kritiek over zich heen omdat hij foto’s deelde van hemzelf een Lijger. Die Lijger had hij laten komen voor een fotoshoot. De Lijger blijkt nu niet alleen betrokken te zijn geweest bij een fotoshoot, maar ook langs te zijn gekomen voor een videoclip. Die videoclip heeft de voetballer van Olympique Lyon en Oranje ook op zijn sociale media gedeeld. Hieronder is de Instagrampost met dee video terug te vinden.

Het ziet er naar uit dat Memphis Depay zich niks heeft aangetrokken van eerdere kritieken. Eerder werd er door veel bekende mensen al kritiek geleverd op zijn foto’s. Schaatser Kjeld Nuis had toentertijd al gereageerd dat dit schandalig was: “die dieren horen in Afrika in het wild op te groeien, slechter voorbeeld dan dit kan niet. Verder een fantastische voetballer, maar heel jammer dit.’’ Zanger Tim Douwsma beschreef deze daad als een ‘dikke vette fail’ en zanger Gordon schreef als reactie op de foto’s nog: ‘So not done!’ Ook werd er vanuit diverse dierenorganisaties kritiek geleverd omdat deze Lijgers worden gefokt voor dit soort dingen. Velen vragen zich dan ook af of het wel legaal is wat Memphis Dekay hier doet.

Een onnatuurlijke kruising van leeuw en tijger

Lijgers komen niet in de natuur voor. Ze worden speciaal gefokt en verhuurt voor foto’s en video’s. Ze worden voornamelijk ingezet ter entertainment. Sommige mensen vinden het gaaf om op de foto te gaan met een Lijger, omdat dit niet iets wat je vaak doet. Deze speciale gefokte combinatie is vrij bijzonder en komt zover bekend alleen voor in gevangenschap. In de natuur komen leeuwen en tijgers nooit met elkaar in aanraking. Tijgers leven voornamelijk in Azië en leeuwen duiken voornamelijk op in Afrika. Ook Depay ziet in dat geen natuurlijk dier is en hij weet dat deze voor entertainment worden gefokt.

Dit blijkt uit eerdere reacties op zijn sociale media. In een eerdere videoboodschap liet de voetballer al weten: “Ik ben een dierenliefhebber.” Hij gaf aan op de hoogte te zijn dat de dieren niet in het wild voor komen. Zelf bekritiseerd hij al de kritiek weer in een video: “voor de mensen die de feiten niet kennen, hou gewoon je mond. Lijgers zijn niet eens wilde dieren. Ze worden niet in het wild geboren, maar door mensen gemaakt. Ik denk dat ze niet eens zouden overleven in het wild.” Eerder kreeg de voetballer kritiek vanuit de Dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP.

Een brief naar de KNVB

Stichting AAP, World Animal Protection en Stichting SPOTS zien zelf dat de voetballer niet naar hen luistert en daarom proberen ze het nu op een andere manier op te lossen. Zo is er een brief gestuurd naar de Koninklijke Nederlands Voetbalbond (KNVB). Met die brief hopen de organisaties dat de KNVB de speler gaat aanspreken. Het wordt de voetballer kwalijk genomen dat hij als publiekelijk figuur zo omgaat met dieren. Omdat hetgeen wat hij heeft gedaan niet in Nederland plaatsvond, valt het hier niet te bestraffen. In Nederland zou het illegaal zijn om foto’s en video’s ter vermaak met daarin een Lijger als figurant.

Bericht Memphis Depay maakt weer fans boos door Lijger als entertainment in te zetten is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Bron Link