Minister Bruno Bruins Tweede Kamer

Minister Bruins heeft besloten om af te treden als minister van Medische Zorg. Eerder viel hij zelf toen hij onwel werd tijdens een debat. Alhoewel alles in eerste instantie goed leek te gaan, heeft hij na gesprekken met artsen besloten af te treden. Hij had hierover nog met Mark Rutte gesproken, die aangaf dat Minister Bruins het lastig vond de beslissing te maken: “maar zoals het nu gaat is ook gewoon niet goed voor Nederland.” Volgens Bruno Bruins is dit het beste.

Dat Bruins ontslag heeft aangevraagd, werd duidelijk door de Rijksvoorlichtingsdienst. Zijn taak wordt tijdelijk overgenomen door Hugo de Jonge, minister van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Het ontslag is aangeboden aan de koning en is ‘op de meest eervolle wijze’ verleend. Eerder wilde Bruins nog vanuit huis werken, maar dat zit er niet in. Op Twitter zegt hij daar zelf over: “het bestrijden van deze coronacrisis vergt topsport van het hoogste niveau. En ik heb moeten constateren dat mijn lichaam dat wegens oververmoeidheid op dit moment niet meer aan kan.” De minister liep al langer tegen zijn grenzen aan.

Minister Bruins wordt het teveel

Eerdere berichten leken aan te geven dat het goed zou gaan met minister Bruins. Zo zou hij de komende dagen thuis werken. De vraagtekens over zijn gezondheid werden gesteld nadat minister Bruins onwel werd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het debat werd onmiddellijk geschorst en al snel werd via Twitter duidelijk dat hij ‘een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken had gehad.’ Uiteindelijk werd het de minister teveel en vond hij het slimmer om op te stappen.

Dat deze weken oververmoeidheid teweeg kunnen hebben gebracht, is niet verwerpelijk. De afgelopen dagen is er druk gesproken rondom het coronavirus. Hij kwam zelf dan ook meermalen aan het woord rondom dit onderwerp. Zelf zakte Bruins, minister voor Medische Zorg, in elkaar toen hij tijdens het debat sprak. Hij werd overeind geholpen door collega’s en anderen hielpen hem vervolgens om weg te gaan en zijn rust te pakken. Het debat moest verder zonder minister Bruno Bruins.

Discussie rondom Bruno Bruins

De discussie liep hard op tijdens de vergadering, want de minister kreeg veel kritiek over zich heen. Er werden veel vragen gesteld over hem en zijn inschattingen rondom beschermingsmiddelen in de zorg. Er heerste ontevredenheid over zijn aanpak. Gezien hij minister van Medische Zorgen is, komen alle onderwerpen rondom corona op zijn bordje te liggen. Mede dit en het advies van dokters, heeft ervoor gezorgd dat het voor hem niet slim is om nog door te gaan als minister. Oververmoeid kan hij weinig betekenen voor Nederland, aldus Bruno Bruins.

De komende tijd zullen er nog veel debatten zijn rondom corona en de gezondheid van mensen. Bruins zijn rol was prominent in dit debat. Ondanks dat er kritieken op hem waren, wordt hem op Twitter veel sterkte toegewenst. “Sterkte en rust goed uit, respect!”, schreef oud-minister Maxime Verhagen. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij steunt hem ook: “Sterkte Bruno, rust goed uit. Veel respect voor je tomeloze inzet.” Honderden mensen stonden hem bij in dit moment.

Bericht Minister Bruins treed toch af nadat hij onwel raakte tijdens debat Tweede Kamer is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Originele bron link