Puma

De nieuwe sneakers van Puma zorgen voor de nodige discussie. Voornamelijk wenkbrauwen gaan van verbazing omhoog omdat de nieuwe schoenen een politieke boodschap lijken te verkondigen. Alhoewel er op het eerste gezicht niks geks aan de horizon blijkt te hangen, kan het volgende beeld al snel niet meer uit het geheugen worden gewist. Het laat een onvergetelijke indruk achter.

Aanbid Puma Hitler of is het toeval?

Zo viel het een twittergebruiker op dat de nieuwste sneakers wel erg terug lijken te gaan naar de nazi periode van de Tweede Wereldoorlog. De sportschoenen lijken enorm op het gezicht van Adolf Hitler. De vergelijking is te zien in onderstaande twitterbericht van een oplettende Twitter gebruiker.

Wees gewaarschuwd, want door deze vergelijking te bekijken zie je het gezicht plots in elke afbeelding van de puma’s terug. In ieder geval hebben de schoenen voor een heleboel discussie gezorgd onder dragers van Puma. Vooral door foto’s op sociale media is de link duidelijk de link tussen Puma en Hitler te zien.

Onvrede op sociale media

Vertaald wordt er in de tweet het volgende geschreven: “het schandaal op internationaal niveau werd veroorzaakt door Puma-sneakers (Storm Adrenaline-model), die de gebruiker aan de hamer rond de keel deden denken. Critici van het merk herinnerden zich meteen de oprichter van het bedrijf, de Duitser Rudolf Dassle, die in de gelederen van de NSDAP zat.” De persoon die het in eerste instantie aankaartte was niet te spreken over de verwijzing die Puma zou maken naar Hitler.

Er volgen meer reacties. “Het is een acht van de tien op de Hitler-schaal”, zo schrijft iemand op Twitter. “Heil Puma”, aldus een ander, verwijzend naar ‘Heil Hitler.’ “Adolf Hitler-schoenen? Ik zie het niet direct. Ik vind het een beetje vergezocht. Gelukkig draag ik Adidas en geen Puma”, schrijft iemand op Twitter. Een ander schrijft weer: “derde Rijk-schoenen? Ik denk dat die mensen een beetje gevoelig zijn”

Schoenen trekken de aandacht

De afbeelding van de schoenen gaan nu heel de wereld over. In Rusland werd het voor het eerst opgemerkt. Er worden al diverse complottheorieën bedacht. Is dit toeval, of allemaal met voorbedachte rade. De meest logische aanname is dat dit toeval is. Toch lijken er aanwijzingen te zijn dat er wel een reden achter schuilt. Zo heten de nieuwste sportschoenen van Puma ‘Storm Adrenaline’. Ook die naam wordt aan de theorie gelinkt aan een gebeurtenis uit het verleden.

In de theorie wordt Rudolf Dassler, de oprichter van Puma aangehaald. Rudolf Dassler is trouwens de broer van Adidas-oprichter Adolf (Adi) Dassler. Rudolf Dassler was in de jaren 30 en 40 lid van de partij van Hitler. Daarnaast is de naam ‘Storm Adreneline’ een naam die erg lijkt op Hitlers knokploegen in de jaren 30. De naam van die knokploegen was Sturm Abteilung. Voor sommigen lijkt dit geen toeval te zijn. Anderen vinden het weer een vergezochte theorie en hebben naar wat schijnt uit reacties op sociale media, de schoenen ook allang besteld.

Hoe dan ook trekken de schoenen de aandacht. Er wordt momenteel al gespeculeerd dat Puma expres voor dit ontwerp en deze naam zou hebben gekozen, als onderdeel van een publiciteitsstunt. Als dit het geval is, dan heeft de publiciteitsstunt gewerkt. Er wordt volop over dit onderwerp gesproken.

Gewoon in Nederland te koop

Ondanks alle discussie worden de Puma schoenen gewoon in de winkelschappen verkocht. Ook in Nederland zijn ze verkrijgbaar. De schoenen worden in diverse webshops en winkels voor tussen de 40 en 45 euro aangeboden. In andere gevallen worden de schoenen voor een veel hogere prijs aangeboden. Het is onbekend of de schoenen veel worden verkocht of dat er na dit nieuws hele voorraden blijven staan.

Puma heeft zelf nog geen reactie gegeven op de vergelijking die door volgers van het schoenenmerk werden gemaakt.

Bericht Nieuwe sneakers Puma lijken naar Hitler en de Tweede Wereldoorlog te verwijzen is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Lees Meer via deze link