Onderzoek uitgezet naar zeeschuim Scheveningen na dodelijke afloop voor surfers 1

Het zeeschuim wat eerder voor de dood van ervaren surfers zorgde, zal worden onderzocht. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) neemt dit onderzoek op zich. Met het onderzoek wordt het zeeschuim onderzocht waarbij surfers in de problemen raakten. Vooralsnog is niet helemaal duidelijk hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen, als hoe het nu liep. Zo had het zeeschuim deze keer vijf dodelijke aflopen.

Zeeschuim bij Scheveningen

Bij een eerder ongeluk in Scheveningen kwamen vijf surfers om het leven. Vooralsnog ontstond onder nog onbekende omstandigheden een veel dikkere laag aan zeeschuim, dan men eerder heeft gezien. Dat schuim is afkomstig van algen die aan de kust liggen. Deze algensoort leeft in de Noordzee en bloeit in het voorjaar op. Wanneer de bloeiperiode voorbij is, vallen de algen uit elkaar. Hierdoor ontstaat een eiwittig restmateriaal, wat samen met wind en de slagen van de golven, de schuimlaag veroorzaakt.

Nu lag er veel meer zeeschuim dan gebruikelijk. Er moet worden onderzocht hoe hoog de dichtheid van de algen is ontstaan. Daarvoor ligt de focus op de algen die het zeeschuim creeƫren. Er moet onderzocht of er uitzonderlijke dichtheden aan algen aanwezig waren in het water. Het gaat om hele kleine algen, microscopische grote, die een bepaalde stof vrijlaten als ze aan het einde van hun bloei zijn. In combinatie met wind zou deze stof worden opgeklopt tot schuim. Uiteindelijk is het dit schuim wat betrokken was bij de uiteindelijk fataal afgelopen surfpartij.

Uitzonderlijke situatie

De algen zijn niet nieuw voor het Koninklijk Nederlands Instituur voor Onderzoek der Zee. Wel is het uitzonderlijk dat het voor zoveel schuim zorgde. Vooralsnog wordt er gedacht dat er uitzonderlijk veel algen waren of dat de wind uit een verkeerde hoek kwam. Het onderzoek moet uitwijzen of de algen ook in een andere cyclus een stof afgeven die toevallig voor dat zeeschuim kan zorgen. Door het onderzoek moeten nieuwe inzichten worden opgedaan die deze fatale ramp kunnen verklaren.

Op basis van het onderzoek moeten er adviezen op tafel komen te liggen, hoe er beter kan worden ingeschat of mensen wel of niet de zee in kunnen gaan. Hiervoor zijn monsters genomen in het noorden van Nederland. De monsters zijn niet op dezelfde plek genomen als het onderzoek, omdat dit door coronavoorschriften niet kan. De onderzoekers hebben de algen al vaker geanalyseerd en nemen aan dat het op beide plekken om hetzelfde soort algen gaat. Ze hebben vaker de algen met elkaar vergeleken.

Metingen in het noorden

Bij het onderzoek worden nieuwe metingen vergeleken met metingen die de afgelopen veertig jaar al zijn gedaan. Op het moment is onduidelijk wanneer de uitslag van het onderzoek er ongeveer zal liggen. Het lijkt daarentegen eerder om weken dan maanden te gaan. Zo wordt er vaart achter gezet om zo snel mogelijk een antwoord te vinden op de vele vragen.

Het schuim is gevaarlijk voor zwemmers en surfers. Je raakt je oriƫntatie snel kwijt en verliest het overzicht over wat boven, onder, links of rechts is. Dit keer was de laag schuim erg dik. Deze kwam over de rand van het havenhoofd. Deze rand is 3,5 meter hoog. Er wordt niet onderzocht of er andere bijvoorbeeld giftige stoffen waren die het schuim kunnen hebben versterk. Ook is onbekend of mensen in het schuim kunnen stikken.

Bericht Onderzoek uitgezet naar zeeschuim Scheveningen na dodelijke afloop voor surfers is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees Meer via deze link