tweede coronabesmetting nederland diemen

Ben ik verkouden of geveld door corona? Een lastige vraag voor sommigen. De twijfel maakt je angstig. Gelukkig is er een oplossing op komst. Het ziet er naar uit dat het mogelijk wordt om online te beoordelen of je corona hebt. Niet door één of andere vage test te doen die op een hobbykamer in elkaar is geflanst, maar door een online module te volgen van de Vlaamse startup Bingli.

Met een korte vragenlijst zou kunnen worden gecontroleerd of mensen zo spoedig mogelijk contact met een arts moeten opnemen. De test geeft geen volledige zekerheid, dus bij twijfel is het raadzaam alsnog contact met een huisarts te zoeken. De test kan mogelijk onterechte angst rond corona wegnemen.

Testen op corona online?

Vooralsnog kan de vragenlijst worden ingezet als een eerste filter. Mensen die angstig zijn kunnen zo controleren of de lichamelijke ongemakken die zij ervaren symptomen zijn van het coronavirus. Alhoewel de test niet volledig kan testen of iemand besmet is met het coronavirus, kan er wel worden gefilterd of het noodzakelijk is om contact op te nemen met een huisarts om je te laten testen. De tool wordt ontwikkeld om huisartsen te ontlasten, die nu te maken krijgen met angstige mensen die liever zekerheid hebben of wat zij ervaren betekend dat ze besmet zijn met het ernstige coronavirus.

Het ontlasten van de huisartsen moet ervoor zorgen dat zij meer tijd hebben om zich op de risicogroepen te richten. Dit zijn mensen met hartfalen of aandoeningen die kunnen leiden tot hartfalen, mensen met angina pectoris ( pijn op de borst of hartkramp), mensen die een hartinfarct hebben meegemaakt of een beschadigd hart hebben, leiden aan een hartritmestoornis, problemen hebben met de hartkleppen, diabetes hebben of mensen die ouder dan 60 jaar zijn.

Ontlast het zorgsysteem

Deze ontlasting gebeurd door middel van tien korte vragen. Met de vragen wordt gecontroleerd of iemand symptomen van het coronavirus heeft. Daarnaast wordt er een analyse gemaakt van het risico, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen. Er moet worden ingeschat of mensen waakzaam moeten zijn (het nog wel even kunnen aanzien om te kijken of de klachten verminderen), of mensen per direct contact moeten opnemen met een huisarts, omdat de klachten te ernstig zijn dat iemand veel risico loopt corona te hebben.

Normaliter richt Bingli zich op het ontwikkelen van chatbots. Zo kan een computerprogramma alle vragen stellen die normaal door een arts worden gesteld. Dit zou veel tijd besparen voor mensen die normaal hun vragen tijdens bijvoorbeeld een inloopspreekuur aan de arts kenbaar maken. De bot kan dan ook direct aantekenen maken, zodat een echte arts altijd alle antwoorden nog een keer kan doorlopen. Alles is erop gericht dat de echte arts zo heeft hij meer tijd voor het eigenlijke onderzoek en het bespreken van de resultaten van zo een gesprek.

Niet iedereen kan worden getest

Op het moment wordt er niet lukraak getest op iedereen die maar klachten ondervind. Daarvoor zijn te weinig testmaterialen beschikbaar. Zo test de Gemeentelijke Gezondheidsdienst voornamelijk ouderen die ernstige klachten ondervinden, denk bijvoorbeeld aan gevallen zoals de uitbraak in Sommelsdijk. Ben je verkouden of grieperig, dan tast je in het duister of je gewoon griep hebt, of besmet bent met het ernstigere en agressievere coronavirus.

Door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam werd eerder al wel een applicatie ontwikkeld waarin bewoners van de stad het konden melden als ze symptomen van het virus hadden. Op basis van de app kunnen mensen door het ziekenhuis worden gebeld om een verder onderzoek in te zetten. Duizenden deelnemers maakten zich zorgen over hun gezondheid en kort na lancering gaven ruim 9000 mensen al gehoor. De applicatie kan niet bevestigen of je corona hebt of niet, maar kan net als de vragenlijst van Bingli angst wegnemen of je een steuntje in de goede richting geven als je daadwerkelijk snel hulp nodig hebt. Vooral helpt het tegen de angst.

Zelf een test afnemen

Wil je zelf de Bingli Covid-19 check doen? Dat kan via deze link. Zo kun je via de vragenlijst de klachten laten analyseren. Let op dat dit geen officiële test is die volledig zeker kan vaststellen of je wel of niet het virus hebt. De test is ontworpen om angst weg te nemen en artsen zo snel mogelijk efficiënt te kunnen laten werken. Als je echt ongerust bent, is het handig om alsnog contact op te nemen met een huisarts. Elke twijfelende patiënt die niet nodeloos naar de huisarts of naar de spoeddienst loopt, geeft de artsen in de vuurlinie extra ademruimte.

De tool geeft verder de volgende tips om de kans op besmetting te verminderen. Je kunt de volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

  1. Was je handen regelmatig met water en zeep.
  2. Nies en snuit je neus in een papieren zakdoek.
  3. Gebruik elke zakdoek maar één keer en gooi het meteen weg in een afgedekte vuilnisbak. Als je geen zakdoek hebt, nies of hoest je het best in je elleboogholte.

Mensen die corona hebben kunnen de volgende symptomen ervaren, aldus de World Health Organization. Deze symptomen komen ook terug in de test:

  • loopneus
  • keelpijn
  • hoesten
  • koorts
  • moeilijke ademhaling (ernstige gevallen)

Bericht Online Corona Test beoordeeld of je COVID-19 hebt? is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Gevonden op website