RIVM meldt eerste dode door het coronavirus in Nederland 1

Het coronavirus bevindt zich ook in Nederland en heeft dan ook een eerste dode opgeëist. Het gaat hier om een 86-jarige man die werd opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De man zou vrijdag zijn overleden. Het nieuws werd gemeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RIVM).

Coronavirus eist een dode in Nederland

Volgens het RIVM is de patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vooralsnog is het onbekend hoe de patiënt is besmet door het virus. Vooralsnog is er bij minimaal 18 mensen in Nederland een coronabesmetting ontdekt. Ondertussen is bekend dat het aantal coronagevallen van 18 naar 82 is gestegen. De man die is overleden behoorde tot de groep mensen waarbij eerder al duidelijk was dat deze de Covid-19 ziekte had. Hij werd in isolatie verzorgt, maar is toch daar verleden door de gevolgen van het besmettelijke coronavirus.

Het RIVM vermeldt op haar website: “het ziekenhuis en de GGD hebben de contacten van de patiënt, zowel bezoekers als verzorgers, in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest.”

Waarschuwing coronavirus

Het RIVM wil zoveel mogelijk mensen waarschuwen, om zo de verspreiding van het coronavirus zo beperkt mogelijk te houden. Het virus kan zich verspreiden doordat iemand bijvoorbeeld hoest of niest in het gezicht van een ander. De ziekte kan worden herkent doordat een besmet persoon plots koorts en luchtwegklachten ondervind. Daaronder vallen onder andere kortademigheid en hoesten.

Iedereen die in een gebied is geweest waar het coronavirus kan zijn verspreid, kan op het virus worden getest.  Dat geldt op het moment voor het volgende lijstje met landen: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele provincies in Noord-Italië (Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië).

Vragen rondom het coronavirus

De minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, liet zich op Twitter al uit over het nieuws. Hij liet weten dat zijn gedachten zijn bij de familie, vrienden en dierbaren. Hij wenst ze veel kracht toe in deze moeilijke tijd. Hieronder is de tweet van Bruno Bruins zelf ook terug te vinden. Hij plaatste deze eerder vandaag.

Aanvullend op die tweet plaatste die later nog een reactie dat hij opmerkt dat er veel vragen zijn rondom het coronavirus. De rijksoverheid geeft op een groot aantal van die vragen antwoord op haar website. Staat jouw vraag/antwoord er niet tussen? De rijksoverheid geeft je dan de mogelijkheid om te bellen met 0800-1351.

Gevaar door het coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus wordt er veel discussie gevoerd onder inwoners van Nederland. Velen maken zich zorgen. Door heel de wereld worden maatregelen genomen. Zo werd de laatste James Bond film uitgesteld en heeft Katy Perry ook al besloten om haar bruiloft eventjes niet te houden, omdat zij door haar zwangerschap momenteel tot de risicodoelgroep van het coronavirus behoord.

Er zijn al verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Liefhebbers van festivals, en specifiek Tomorrowland, kregen laatst nieuws dat ze toch even door een zure appel heen moeten bijten. Dit jaar wordt het populaire veelbezochte muziekfestival geannuleerd door het coronavirus. De beslissing is genomen door de Franse autoriteiten. De reden hiervoor is dat grote massa’s mensen het gevaar met zich meebrengen dat iemand besmet is en zo ook andere besmet met het coronavirus.

Eurovisie Songfestival in gevaar?

Juist doordat grote massa’s mensen op het moment een gevaar vormen, wordt er door de NPO onderzocht of het wijsheid is om het Eurovisie Songfestival niet aan te passen. Eerder werd er al volop gespeculeerd of het songfestival wel door kon gaan, omdat hierdoor een enorme hoeveelheid mensen naar Rotterdam komt. Fans van over heel de wereld reizen af naar het land waar het Eurovisie Songfestival wordt gehouden, om hun favoriete artiesten live te zien optreden. Erg leuk, maar in het teken van het coronavirus is dit allemaal op losse schroeven komen te staan.

Het is nog niet zeker of het Eurovisie Songfestival wordt afgeblazen, maar de kans bestaat altijd. Toch lijkt de focus eerder op een alternatief te liggen. Er wordt in ieder geval nagedacht over alternatieven. Over deze mogelijke alternatieven vindt ook overleg plaats met EBU, de Europese producent van het evenement. Vooralsnog is onduidelijk wat voor alternatieven er worden besproken.

De toekomst zal ons leren welke gevolgen het coronavirus heeft voor het Eurovisie Songfestival. Voor hetzelfde geld is tegen die tijd de grootste griepgolf voorbij en kan het hele feest gewoon op de huidige manier worden gevierd. De organisatie wil in ieder geval een onvergetelijke ervaring neerzetten, maar dan wel in de positieve zin van het woord ‘onvergetelijk’. Een massabesmetting is ook onvergetelijk, maar dat is natuurlijk niet iets waar ook maar iemand op zit te wachten.

Meer over het coronavirus

Wil je meer lezen over het coronavirus? Eerder werd al duidelijk dat door de benaming het bier Corona veel minder wordt gedronken. Vooral Amerikanen zijn er momenteel vies van. Het lijkt er dan ook op de naam van het bier erg ongelukkig is gekozen. Verder is er nog veel meer gepubliceerd rondom dit onderwerp. Blijf op de hoogte over alles wat met het coronavirus te maken heeft via deze zoekresultaten over het virus. De lijst met informatie wordt regelmatig groter.

Bericht RIVM meldt eerste dode door het coronavirus in Nederland is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.Lees verder via deze link