Sony onthuld het design van de nieuwe PS5 controller 1

Nog even en dan komt Sony met een hele nieuwe PlayStation. Bij zo een nieuwe PlayStation hoort natuurlijke een strakke PS5 controller. Sony heeft zojuist deze controller getoond. De controller gaat DualSense heten en kent functies die we nog niet gewend zijn van eerdere controlers voor PlayStation spelconsoles. Met deze bekendmaking, behaald Sony weer een nieuwe mijlpaal.

PS5 controller is onthuld

Het nieuws werd bekendgemaakt op het officiële PlayStation blog. De vibratiefunctie van de PS5 controller wordt flink verbeterd, aldus Sony. Zo is er gewerkt aan een zo realistisch mogelijk aanvoelende vibratiefunctie. De mate waarin de controller vibreert wordt aangepast aan de omgeving van het spel waarin je karakter zich tijdens het spelen bevind.

Speel jij als een mannetje die door het zand baggert, dan voelt de vibratie anders aan dan wanneer je over een stenen ondergrond rent of door de bossen klautert. Daarnaast moet de controller weerstand van bijvoorbeeld pistolen, pijl- en bogen en het loeihard indrukken van een gaspedaal realistischer maken. Zo wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe technieken die de DualSese adaptive triggers worden genoemd. Die moeten de weerstand die je normaliter ervaart, realistisch nabootsen.

Dit keer kunnen fans van Sony voor hun nieuwste PlayStation 5 uit maar liefst twee kleuren kiezen. Zo komt de controller in een witte en een zwarte uitvoering. De controller zal wat groter worden dan zijn voorganger, wat is gedaan om betere grip te garanderen. Ook is de batterijduur volgens Sony ‘sterk’ verbeterd. De toekomst moet natuurlijk nog uitwijzen hoe lekker de controller in de hand ligt en hoe lang de accu van zo een PS5 controller eigenlijk mee zal gaan tijdens het spelen van je favoriete PlayStation 5 game. Dit zal blijken wanneer de console op de markt komt.

Het enthousiasme van Sony

Jim Ryan, President & CEO, Sony Interactive Entertainment: “DualSense markeert een radicale afwijking van ons eerdere controlleraanbod en laat zien hoe sterk we het vinden om een ​​generatiesprong te maken met PS5. De nieuwe controller zal, samen met de vele innovatieve functies in PS5, transformerend zijn voor games – onze missie bij PlayStation voortzetten om de grenzen van het spel te verleggen, nu en in de toekomst. Ik wil de PlayStation-gemeenschap echt bedanken voor het delen van deze spannende reis met ons terwijl we op weg zijn naar de lancering van PS5 in Holiday 2020. We kijken ernaar uit om de komende maanden meer informatie over PS5, inclusief het console-ontwerp, te delen.

Meer details over de controller

Dit keer zul je trouwens geen Share-knop op je PlayStation 5 controller aantreffen. De Share-knop is vervangen voor een nieuwe knop die de Create-knop heet. Alhoewel de functionaliteiten overeen lijken te komen met de Share-knop, zou het goed kunnen dat Sony weer nieuwe opties gaat bieden. In ieder geval is bevestigd dat er wordt gebouwd op het eerdere succes van de Share-knop. Het zou goed kunnen dat de Create-knop een grote rol gaat spelen in een nieuwe functie die deze controller bied. Niet langer hoef je een microfoon aan je PlayStation aan te sluiten. Zo bevat de DualSense een ingebouwde microfoon om te voice-chatten zonder headset. Wel zo makkelijk als je met anderen wilt gamen!

Ook dit keer is er een touch pad aanwezig. Er zitten aan beide zijdes van de touch pad twee lichtbalken. De details hierover zijn nog niet bekend, maar het is goed mogelijk dat deze verschillende lichtjes zullen geven net als bij de PlayStation 4 controller. De controllers van de vorige generatie PlayStation consoles, gaf namelijk andere lichtjes bij elke speler. Het opladen van de controller gaat via een USB-C aansluiting. De DualSense wordt bij de PlayStation 5 geleverd. De console en de controller verschijnen rond de feestdagen.

De PlayStation 5 werd in april 2019 al aangekondigd. Toen wisten we nog niet dat het de PlayStation 5 werd, maar werden we geteased voor een vijfde generatie PlayStation consoles. Het logo van de PlayStation 5 wwerd pas tijdens Consumer Electronic Show (CES) 2020 aangekondigd. Vooralsnog wordt verwacht dat de console in het najaar van 2020 uitkomt, al is daar momenteel door de huidige coronacrisis nog wel de nodige twijfel over. In ieder geval staan er al diverse games op de releaselijst. Zo wordt er gewerkt aan PlayStation 5 releaes van Godfall, Watch_Dogs Legion, God & Monsters en Rainbow Six: Quarantaine. De line-up is nog een verrassing, al gaan we hier in de toekomst zeker meer over horen.

Bericht Sony onthuld het design van de nieuwe PS5 controller is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer lezen op deze link