Twee maanden gratis gamen met Google Stadia door huidige coronacrisis 1

Zin om te gamen? Google biedt in deze coronatijden een oplossing. Zo wil Google gratis een variant op de populaire gamesstreamingdienst Google Stadia aanbieden. Op die manier kunnen mensen gratis genieten van de voordelen die Google Stadia op dit moment te bieden heeft. Gebruikers kunnen ook twee maanden gratis gebruik maken van Google Stadia Pro. Wel wordt er voor gekozen om de resolutie van de streamingdienst omlaag te gooien, om zo de druk op netwerken zoveel mogelijk te verkleinen. Vooral in het buitenland is dit hard nodig.

Gratis gamen Google Stadia

Het nieuws werd bekendgemaakt door vicepresident van Stadia Phil Harrison. Hij publiceerde hierover woensdag nog in een blogpost. Google haar doel is om, net als veel bedrijven dat momenteel doen, mensen tegemoet te komen in deze lastige tijden. Door de coronacrisis zitten veel mensen thuis en hebben ze plots heel veel vrije tijd.  In de blogpost wordt hier op gereageerd.

“Het is essentieel om afstand te bewaren, maar het kan moeilijk zijn om lang thuis te blijven”, schrijft Harrison. “Videogames kunnen een waardevolle manier zijn om contact met vrienden en familie te houden als je thuiszit.” Google ziet in videogames een mogelijkheid om mensen toch met elkaar verbonden te houden, ondanks dat ze ver van elkaar verwijderd zijn. Het is een beetje te vergelijken met al dat videobellen.

Op veel apparaten gamen

Google
Stadia kan worden gebruikt op een breed scala aan apparaten. Gebruikers kunnen Google
Stadia gebruiken op pc’s, tablets en smartphones. Ze kunnen daarbij spellen
spelen die nog niet op dat apparaat geinstalleerd staan. Het apparaat dient
alleen als een scherm waar het spel naartoe wordt gestreamed. Daardoor kunnen
Google Stadia gebruikers diverse spellen spelen die zij niet fysiek in de kast
hebben staan, maar juist op een grote server staan opgeslagen. Dit gepaard met
een beetje vertraging, maar over het algemeen wordt Google Stadia goed ontvangen.

Door gebruik te maken van de dienst worden games speelbaar door alleen een Gmail adres te registreren. Deze is nodig ter verificatie tijdens het aanmelden en aan dit e-mailadres wordt een account gekoppeld. Normaal moet er een pakket van ruim 130 euro worden aangeschaft om gebruik te maken van Google Stadia. Er is een gratis variant van Google Stadia, wat een uitgeklede versie van Pro is. Nu niet. Google Stadia Pro kost normaal 9,99 euro per maand. Daarna wordt er een grote bibliotheek van games openbaar gesteld, zolang gebruikers dat maandelijkse bedrag maar bleven betalen. Het is dus in een wezen een abonnementsdienst van minimaal een maand op een hele waslijst aan dagelijks speelbare games.

Wat houd Google Stadia in?

Dat maandelijkse bedrag hoeft nu twee maanden niet te hoeven betaald. Leden van Google Stadia Pro kunnen twee maanden lang een heleboel verschillende games gratis spelen. Zij kunnen negen games, waaronder GRIDDestiny 2: The Collection en Thumper, gratis spelen. Iedere huidige gebruiker van de Google Stadia Pro dienst hoeft twee maanden lang geen abonnementsgeld te betalen. Na een proefperiode van twee maanden wordt de dienst automatisch teruggezet naar de gratis variant van Google Stadia. Deze gratis variant heeft beperkingen ten op zichten van de betaalde versie, maar nog steeds is het mogelijk om via deze versie van de populaire online gaming streamingdienst Google Stadia gratis te gamen.

De gratis versie van Google Stadia is beperkt tot een resolutie van 1.080p, 60 frames per seconde en stereogeluid. De gratis proefversie van Stadia Pro wordt alleen in veertien landen aangeboden. Nederland is één van de landen. De gratis versie is nog niet direct beschikbaar. Deze zal in de komende 48 uur door Google worden uitgerold. Iedereen die gratis wil gamen moet dus nog even geduld hebben voordat de dienst gratis wordt aangeboden. Daarna kunnen er diverse games gratis worden gestreamed.

Lagere resolutie door thuiswerken

Doordat
iedereen thuiszit verlagen veel streamingdiensten hun resolutie. Dit is om de
druk op de netwerken te verkleinen. Ook Google Stadia heeft besloten om dit te
gaan doen. Zo schrijft Harrisson in zijn blog dat Google de resolutie van
Google Stadia gaat verminderen van 4K naar 1.080p. In principe hoeft dit geen
ramp te zijn. Google Stadia is op heel veel verschillende apparaten beschikbaar
en op velen van die apparaten zie je amper het verschil tussen 4K en 1.080p.

“De overgrote meerderheid van de
mensen op een desktop of laptop merkt geen significante afname van de
kwaliteit”, schrijft Harrison, “Maar gebruikers kunnen deze
instellingen wijzigen in de Stadia-app.” Op het moment hebben Netflix en
Youtube ook een soortgelijke regeling getroffen. PlayStation zorgt ervoor dat
downloads trager binnenkomen, om op die manier de druk op het internet te
verlagen. Alhoewel Nederland een erg goed geregeld online netwerk heeft, is dit
voor veel andere landen in de wereld niet het geval.

Bericht Twee maanden gratis gamen met Google Stadia door huidige coronacrisis is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder op deze link