Uitbraak corona in complex voor ouderen Sommelsdijk zorgt voor derde dode 1

Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk heeft last van een grote uitbraak van het coronavirus. Drie bewoners van het complex voor ouderen zijn overleden en op zijn minst dertien andere bewoners zijn besmet geraakt met het virus. Er wordt momenteel nog getest of meer ouderen het virus hebben opgelopen. Het gaat bij deze test om dertien mensen.

Coronavirus in Sommelsdijk

De uitbraak is vermoedelijk ontstaan toen de ouderen bijeenkwamen bij een kerkelijke bijeenkomst. Het is daarentegen niet zeker, omdat het vrij lastig is om vast te stellen waar een besmetting precies vandaan komt. In ieder geval is er een patroon te vinden dat een groot deel van de positief geteste mensen naar een kerkelijke bijeenkomst in de Lukaskapel is geweest. Deze zit in het woonzorgcomplex waar de het coronavirus uitbrak.

Op het moment worden er maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden binnen het complex. Alle mensen die klachten ondervinden die mogelijk te maken hebben met het virus, worden getest. Bewoners die in de vleugels wonen waar mensen met een coronabesmetting wonen, zitten in isolatie. Medewerkers hebben beschermende kleding die pas na het verzorgen uit gaat. Zo zijn medewerkers en patiënt beschermd tegen besmetting.

Nadat 14 maart de eerste bewoners van Nieuw Rijsenburgh zich met klachten hebben gemeld, bleef een positief geteste bewoner in isolatie. Op 19 maart is de eerste bewoner van Nieuw Rijsenburgh overleden aan het coronavirus. De tweede overledene werd drie dagen late gevonden. Vandaag is de derde overleden.

Risicogroepen corona

Ouderen vallen tot de risicogroep van het coronavirus. Zij zijn extra kwetsbaar ernstig ziek te worden. Volgens de hartstichting lopen de volgende groepen extra risico bij een besmetting met corona:

  • met hartfalen of aandoeningen die kunnen leiden tot hartfalen
  • met angina pectoris 
  • die een hartinfarct hebben doorgemaakt en het hart daarbij beschadigd is geraakt
  • met een hartritmestoornis 
  • die een probleem hebben met de hartkleppen
  • met diabetes
  • die ouder zijn: bij de griepprik is de leeftijdsgrens 60 jaar, bij het coronavirus is dit 70 jaar

Bericht Uitbraak corona in complex voor ouderen Sommelsdijk zorgt voor derde dode is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Meer lezen op deze link