Ruinerwold

De vader van het gezin uit Ruinerwold, de 67-jarige Gerrit-Jan van D., weigert zich medisch te laten onderzoeken. Gerrit-Jan leefde maar liefst negen jaar lang in totale afzondering op een boerderij in Ruinerwold samen met zes kinderen.

Tussentijdse zitting

Vandaag vond er een tussentijdse zitting plaats voor de rechtbank in Assen. De vader uit Ruinerwold wordt verdacht van mishandeling, vrijheidsberoving en seksueel misbruik van zijn kinderen. Op 13 oktober 2019 werd de vader samen met vijf van zijn kinderen ontdekt nadat één van zijn zoons om hulp had gevraagd bij een café. Sindsdien verblijft de vader in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Doordat hij in 2016 een hersenbloeding heeft gehad, kan hij niet meer praten. Tijdens deze tussentijdse zitting is duidelijk geworden dat hij niet mee wilt werken aan een medisch onderzoek. Waarom hij dit niet wilt, is niet duidelijk. Ook zijn advocaat weet dit niet. “Over de reden kan ik alleen maar gissen, omdat mijn cliënt niet expliciet kan aangeven wat de motivering is.”

Verdacht van witwassen

Gerrit-Jan werd eerst ook verdacht van het witwassen van bijna 100.000 euro, samen met Josef B., de klusjesman van de boerderij. Dit geld werd in contanten gevonden in de boerderij maar volgens het OM is dit geld afkomstig van legale transacties uit Oostenrijk.

Josef B. heeft rein geweten

Tijdens de vorige hoorzitting gaf Josef B. aan dat hij niets strafbaars had gedaan. “Wat is er strafbaar aan geloven in God? Ik heb een rein geweten en niemand van hun vrijheid beroofd”, zei de man uit Ruinerwold toen.

Josef B. zegt zelf dat hij vrijgelaten wilt worden omdat hij inmiddels een huurachterstand heeft van 18.000 euro. Hij huurt in Ruinerwold namelijk nog steeds de Ruinerwoldse hoeve en een werkplaats.

Oostenrijkse vriend

De advocaat van Josef B., Yehudi Moszkowicz, wil dat zijn cliënt wordt vrijgelaten nu hij niet langer wordt verdacht van het witwassen van geld. Eén van de kinderen heeft verklaart dat een Oostenrijkse vriend van Josef is gegijzeld door hem, daarna aan het plafond is gehangen en is mishandeld. Echter ontkent deze vriend dat dit is gebeurt en dus is er volgens Moszkowicz geen bewijs.

Echter ontkent de Oostenrijkse vriend volgens het OM helemaal niets, hij wilt er alleen niets over zeggen. De officieren van justitie willen dan ook dat allebei de verdachten vast blijven zitten, zo vindt ook de rechter. In juli staat de volgende zitting gepland.

Bron foto: hartvannederland.nl

Bericht Vader van gezin uit Ruinerwold weigert medisch onderzoek is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Renate Vermeer.

Lees Meer via deze link