Kamer van Koophandel SBI-code

De VVD en D66 willen per direct aan de noodrem trekken. Zo zijn er veel ondernemers die op het moment worden gedupeerd door de maatregelen tegen het coronavirus. Eerder gaf de overheid aan dat ondernemers niet in de steek zouden worden gelaten, maar velen vissen achter het net als het gaat om de 4000 euro acute steun. Regeringspartijen VVD en D66 zetten CDA-staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken onder druk en geven aan dat ‘hun ondernemershart pijn begint te doen.’ Het lijkt op veel fronten fout te gaat.

Ondernemers kunnen controleren of ze in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Hier komt nu een probleem om de hoek kijken. Zo moet er een SBI-code worden ingevuld bij de Kamer van Koophandel, zodat kan worden gecontroleerd of iemand wel of niet onder de regeling valt. Honderden ondernemers lopen hier tegen een probleem aan omdat hun SBI-code niet zo kloppen. Vooralsnog lijkt er voor die ondernemers geen oplossing te zijn, zodat zij acute steun van 4000 euro kunnen ontvangen.

Ondernemers de dupe door SBI-code

Het liefst zien regeringspartijen VVD en D66 dat SBI-code zo snel mogelijk wordt geschrapt als één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zogeheten Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Dit komt omdat veel SBI-codes helemaal niet presentabel zijn voor het bedrijf waaraan ze zijn toegekend. Vooral grensgevallen lijken momenteel in de problemen te raken.

Kees Verhoeven, tweede Kamerlid namens de D66, wil dat alle onrust zo snel mogelijk wordt besproken in de Tweede kamer. Het liefst nog tijdens het coronadebat van de Tweede Kamer wat aanstaande woensdag wordt gevoerd. Momenteel loopt hij met veel vragen rond die hij zo snel mogelijk beantwoord ziet worden. Die vragen wil hij beantwoord zien worden door zo spoedig mogelijk in gesprek te gaan met andere politici in de Tweede Kamer.

Oproep aan ondernemers

Dit lijkt ook het geval te zijn voor Thierry Aartsen. Die plaatste zelfs op LinkedIn een oproep of ondernemers die nu de dupe waren van deze regeling zich per direct bij hem wilden melden. Dit kan door een mail te sturen naar t.aartsen@tweedekamer.nl. In de mail moet dan worden verschaft over de activiteiten van de ondernemer en de codes waarover het gaat.

Thierry Aartsen: “er is veel onduidelijkheid bij ondernemers die afgelopen tijd verplicht gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen, maar vastlopen bij RVO omdat hun SBI-code niet klopt om in aanmerking te komen voor de €4000,- tegemoetkoming. Zij kunnen geen aanvraag indienen omdat de codes niet overeen komen terwijl zij wel verplicht hun deuren moesten sluiten. Dit is enorm frustrerend en ik wil er alles aan doen om jullie daarbij te helpen.

Voor wie geld het noodloket?

De 4000 euro geld voor de volgende groep ondernemers:

  • eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés
  • haar- en schoonheidsverzorging: o.a. kappers, pedicures, visagisten;
  • evenementenlocaties en organisatoren;
  • sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen; 
  • bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs; 
  • rijschoolhouders;
  • de reisbranche, zoals reisbemiddelingsbureaus en reisorganisatoren. 
  • casino’s

Het gaat hier om een groep ondernemers die noodgedwongen maatregelen moesten nemen tegen het coronavirus. Het noodloket is specifiek bedoeld voor ondernemers die (grotendeels) dicht moesten van de overheid.

Wat is een SBI code?

Ieder bedrijf moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer dit gebeurd wordt aan dit bedrijf één of meerdere SBI-codes toegewezen. Dit is een code die bestaat uit 4 of 5 cijfers en de code zegt iets over de activiteit van de ondernemer. Zo kan bijvoorbeeld worden herleid of iemand een horecagelegenheid heeft, journalist is, videograaf, coach of op een andere manier zichzelf kenbaar maakt als ondernemer. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling 2008 en is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Via de cijfers kan door het Centraal Bureau voor de Statistiek ook worden bijgehouden hoeveel mensen door verloop van tijd een bepaalde onderneming hebben gestart.

De code kan door andere bedrijven worden gebruikt om informatie over in te winnen bij het zakendoen. Ook wordt, zoals nu het geval is, de SBI-codes gebruikt om een beleid op te stellen. Bij een foutieve SBI-code kan dit worden aangepast door contact op te nemen met de Kamer van Koophandel. De SBI-code kan worden veranderd bij een fout of wanneer iemand zijn bedrijfsactiviteiten veranderd. Informatie over de SBI-code en het wijzigen hiervan staat op de website van de Kamer van Koophandel. Hier staat onder andere een wijzigingsformulier.

Bericht Veel ondernemers krijgen geen acute steun door ontbrekende SBI-code is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder op deze link