Mark Rutte persconferentie coronavirus

Mark Rutten heeft weer een nieuwe persconferentie gepresenteerd. Dit zorgde er wederom voor dat vele Nederlanders voor de televisie gekluisterd zagen om te zien wat er allemaal speelt rondom de huidige maatregelen. Voordat de persconferentie werd gegeven werd er al lichtelijk gehint naar versoepeling van de maatregelen. Nu is er meer duidelijkheid gegeven of de huidige maatregelen voor het bestrijden van het coronavirus ook daadwerkelijk worden versoepeld. Zo kan er het één en ander wel soepeler, maar moet er wel elke keer getoetst blijven worden of niet teveel mensen ziek zullen worden.

Om te beginnen wordt er gekeken of bezoek in ziekenhuizen kan worden versoepeld. Dit gebeurd vanaf aanstaande maandag op 15 verschillende locaties. Over twee weken wordt de volgende stap gezet, als blijkt dat het op die 15 locaties goed uitpakt. Mark Rutten heeft veel dingen gedeeld die mogelijk kunnen worden. Er zal per week worden getoetst of de stappen nog steeds kunnen worden doorlopen. Het zou dus kunnen dat een maatregel die is versoepelt later alsnog niet meer zal worden versoepelt. Zo is er binnen veel sectoren al gekeken hoe men het weer zou kunnen worden oppakken.

Kunnen kappers weer hun werk doen?

Vanaf 11 mei gaan basisscholen weer open. Veel leerkrachten in het basisonderwijs kunnen hele dagen naar school, halve dagen worden afgeraden om te voorkomen dat buitenschoolse opvang onder druk komen te staan. Veel contactberoepen kunnen ook volgende week weer open. Er moet wel worden gekeken naar afstand. Zo moeten kappersstoelen wel op bijvoorbeeld anderhalve meter van elkaar staan. Er moet op afspraak worden gewerkt. Vooraf moet worden ingeschat of de persoon die een afspraak maakt wel of niet risico loopt om het coronavirus te verspreiden.

Eerder werd er al bericht dat de kans groot was dat mensen met contactberoepen weer hun werk zouden kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan kappers, masseurs en voetspecialisten. Dit is natuurlijk handig voor mensen die ondertussen al flink wat langere haren hebben ontwikkeld, maar deze niet meer kunnen laten knippen. Eerder werd er al gedacht dat volgende week de contactberoepen weer voorzichtig de deuren van hun winkels konden openen.

Daarnaast werd er al wel nagedacht over wat dat opengooien van de winkels voor gevolgen zou hebben. Zo werd er al wel gespeculeerd dat het opengooien van de zaken niet kon zonder de nodige regels op te stellen. Zo kunnen supermarkten bijvoorbeeld nu openblijven door onder andere een streng deur-beleid te voeren. Ook bij contactberoepen zal deze lijn worden doorgetrokken.

Kunnen de terrassen weer open?

Tevens werd er al gespeculeerd dat vanaf 1 juni mogelijk de terrasjes weer open mochten gaan. Er werd hier en daar al gezegd dat die speculaties vrij voorbarig waren, gezien de horeca in dat geval ook sowieso de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen. Sowieso is er al door verschillende horecaondernemers nagedacht over creatieve manieren om toch omzet te maken. Zo wordt er veel afgehaald en bezorgd. Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats profiteren hier ook van.

Tevens is er nagedacht of plexiglas tussen de verschillende tafeltjes ook kan helpen. Dan zouden er, mits er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn, toch mensen aan een tafel kunnen eten. Hier en daar zijn de keukens van restaurants nog open. Denk bijvoorbeeld aan de Mac Donalds waar mensen de Mac Drive nog kunnen bezoeken.

Terrassen, theaters en velen soortgelijken kunnen ook vanaf 1 juni weer open, maar ook hier moet van tevoren worden gechecked of mensen risico met zich meedragen. Er moet van te voren een kaartje worden gekocht of reservering worden gedaan. Daarnaast mogen er maar maximaal dertig personen aanwezig zijn. Dit is inclusief personeel, dus uiteindelijk mogen er niet dertig klanten aanwezig zijn. Vanaf 1 juli zal het aantal pas worden verhoogd tot 100 personen. Dit geld vanaf dan ook voor kerken, bruiloften, et cetera. Later wordt er nog meer bekendgemaakt over de details.

Mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer

Sportscholen, sauna’s, casino’s, contactsporten en meer zouden mogelijk vanaf 1 september weer aan de slag kunnen. Een cruciale factor blijft wel het openbaar blijven vormen. De verwachting is dat de druk op het openbaar vervoer toeneemt, terwijl het niet mogelijk is om een check aan de voorkant te doen. Veel mensen zitten in het openbaar vervoer dicht bij elkaar. Rutte: ‘ga op een mooie dag niet met de tram naar het strand. Reis zoveel mogelijk buiten de spits en vermeid drukke plekken. Spreid.’

Specifiek voor het openbaar geld dat de capaciteit omhoog moet. Vanaf 1 juli zal weer de volledige dienstregeling worden gedraaid. Alle zit- en staanplaatsen worden zo aangepast dat ongeveer veertig procent beschikbaar is. Als de bussen en treinen voller raken, is het lastig de anderhalve meter te houden. Iedereen in het openbaar vervoer zal vanaf 1 juli een mondkapje dragen. Niet als alternatief voor afstand houden, maar omdat afstand houden op een gegeven moment gewoonweg niet mogelijk is in het OV. Iedereen is zelf verantwoordelijk om ze zelf te maken of te kopen. Er mogen geen medische mondkapjes worden gebruikt, die moeten beschikbaar zijn voor de zorg.

Discussie rondom mondkapjes

De mondkapjes zorgen wel voor discussie. Zo zijn ze niet direct bewijzen dat het dragen van een mondkapje echt werkt bij het bestrijden van het coronavirus. Toch lijken er lichte voordelen te zijn, mits de mondkapjes goed worden gebruikt. Mark Rutten benadert tijdens de persconferentie nog even het deel ‘mits ze goed worden gebruikt.’ De mondkapjes worden voornamelijk verplicht gesteld om besmetting moeilijker te maken. Niet per se om de drager te beschermen, maar vooral om de omgeving te beschermen tegen de gebruiker van het mondkapje. Het is een extraatje en geen vervanging voor de oproep om alsnog zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden.

Nadenken over versoepelingen

‘Het lijkt gevoelsmatig langer, maar het is minder dan twee maanden geleden dat ik hier al voor jullie stond’, aldus Mark Rutten. Hij geeft aan dat de eerste uitbraakfase van het virus achter de rug is. Daarvoor wil hij dank uiten naar mensen die zich dagelijks inzetten. Twee weken terug werd al duidelijk dat we aan het begin staan van een nieuwe fase. ‘Dit is de fase waarin we de overgang moeten maken naar de anderhalve meter samenleving.’ Langzaam aan maar zeker wil Mark Rutten namens het kabinet het land weer openstellen. ‘Dit doen we zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord. Want voorzichtig liever, dan spijt achteraf.’ Het Kabinet wil Nederland van slot halen, maar ‘dat kan alleen als iedereen zich zo verstandig mogelijk opstelt.’

In afwachting van een vaccin wil men zoveel mogelijk versoepelen, maar nog wel met de ankerpunten in beeld die al eerder werden gepresenteerd. Zo moet de druk op intensive care niet toenemen, moet er extra zorg worden gedragen voor de mensen die het meest risico lopen. Mensen moeten zoveel mogelijk drukte vermijden. De Jonge: ‘voor alle leeftijden geld, houd rekening met elkaar’. Als iemand zich ziek voelt, moet het hele gezin thuisblijven. Vanaf 11 mei kunnen de contactberoepen zich laten testen. Vanaf streven 1 juni kan iedereen zich laten testen. Op het moment zijn er nog onvoldoende middelen om iedereen te testen. Hier wordt momenteel aan gewerkt.

Voorafgaand aan de persconferentie

Voordat de persconferentie live ging werd er al volop nagedacht over wat de persconferentie zou gaan brengen. De bezetting van de intensive care-bedden daalt, maar natuurlijk kunnen teveel versoepelingen ook per direct weer een stijging teweeg brengen. Toch wordt er vanuit de maatschappij al veel om versoepeling gevraagd. Velen zijn het zat om op een kamer of huis vast te zitten. Alhoewel de Nederlandse maatregelen minder streng zijn dan in andere landen, zijn er mensen die vinden dat het soepeler moet. In Den Haag zijn al verschillende demonstraties tegen de intelligente lockdown gehouden. Ook op sociale media zijn er mensen die onvrede laten blijken.

Binnen zoveel mogelijk sectoren wordt er nagedacht hoe er kan worden gewerkt binnen een anderhalve meter economie. Dit is ook nodig om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, maar tegelijkertijd ook de volksgezondheid op peil te houden. Vooralsnog heeft Mark Rutten altijd aangegeven dat voor het kabinet de gezondheid op de eerste plek komt te staan.

Alle maatregelen die worden versoepeld worden onder een vergrootglas genomen en er wordt bekeken of men verwacht of een versoepeling niet teveel druk zal uitoefenen op het aantal bezette bedden op intensive care. Daarnaast is er ook gekeken naar drukte in het openbaar vervoer. Omdat velen met het openbaar vervoer reizen, moet ook worden bekeken of mensen niet massaal die nemen omdat ze dan op de plekken kunnen komen waar wat open is. Bijvoorbeeld als Hogescholen opengaan, zullen studenten weer massaal gaan reizen.

Volksgezondheid en deskundigen blijven leidend

Mark Rutten heeft tot nu regelmatig persconferenties gegeven. Er zullen er nog meer volgen. Het kabinet werkt nu met momentopnames. Elke keer wordt per keer bekeken wat er wel of niet kan worden versoepeld. Het is niet aannemelijk dat de huidige samenleving op korte termijn weer helemaal is zoals we dit voor de zogeheten ‘intelligente lockdown’ hadden. Toch lijkt er tijdens de persconferentie wel duidelijk te worden dat we voorzichtig kunnen zeggen dat de inteligente lockdown minder aan een lockdown doet denken.

Wel wordt er naar manieren gezocht om op een intelligente en verantwoordde manier zo dicht mogelijk bij de levenswijze te komen zoals we die gewend zijn. Het kabinet ziet in dat dit tijd kost en tevens ook veel geduld van haar burgers. Tot nu toe zijn ze elke persconferentie te spreken geweest over hoeveel geduld burgers al hebben opgebracht om de lockdown in zo goed mogelijke banen te leiden. Ook deze persconferentie is er weer lof geuit naar mensen die meewerken.

Daarnaast benadrukt Mark Rutten dat beslissingen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Bij alle beslissingen wordt het advies van experts ingewonnen. Hiervoor wordt gekeken naar adviezen van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid.

Bericht Versoepeling van maatregelen coronavirus aangekondigd tijdens persconferentie is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Lees verder op deze link