Zondag met Lubach België

In de laatste aflevering van Zondag met Lubach besprak hij de ‘zooi’ in België. Hij benadrukte dat hij het gek vond dat het land al meer dan 400 dagen geen regering heeft, en uitte dan ook publiek zijn zorgen. Nu lijkt België gehoor te geven aan het item. De presentator heeft in zijn item zeker een gevoelige snaar bij Vlamingen die de show via onder andere YouTube en sociale media ook hebben gezien.

“Ik maak mij grote zorgen over onze Zuiderburen”

Vooralsnog lijkt erop dat de Vlamingen er wel om kunnen lagen, maar met hun neus op de feiten worden gedrukt. De politieke situatie zorgt voor veel discussie. Terwijl elke dag er alsmaar maar meer discussie is over hoe er een nieuwe regering kan worden gevormd, lijkt elke poging te mislukken. Ondertussen neemt de staatsschuld toe. België slaat er niet in om een regering samen te stellen die regeert over zowel het Nederlandstalige als het Franstalige en Duitstalige deel van België. Hierdoor weet het land geen eenheid te vormen.

In het item concludeerde Arjen Lubach dat België ‘stuk’ was. Eerder werd door België al het wereldrecord regering vormen gezet door er 541 dagen over te doen. Meer dan een jaar dus! Het lijkt erop dat het land opnieuw een wereldrecord gaat neerzetten, maar waarschijnlijk dus niet zo een record waar je echt trots op mag zijn. In 2018 viel de regering Michel al en sindsdien slaagt het land er niet in om de koppen goed genoeg bij elkaar te steken om met partijen op één lijn te komen.

Potje in België?

Het stemmen voor de regering is volgens Arjen Lubach pas echt een potje. Zo staan de grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië niet eens samen op één stemlijst. Wallonië kan niet op partijen uit Vlaanderen stemmen en visa versa. Terwijl Wallonië een poging zou doen om Wallonië en het Vlaamse deel met elkaar te verbinden, wil het Vlaamstalige deel zich loskoppelen. Alsof het een apart landje is.

Al snel komt Arjen Lubach in zijn aflevering met een oplossing:
Wallonië komt maar bij Nederland. Vlaanderen redt zich wel, die willen een eigen landje. Maar de Walen, díe willen aansluiting. Die willen ergens bij horen. Nou dat mag!” Uiteindelijk liet hij zijn mening horen in een satirisch filmpje wat viraal ging. Live werd de uitzending sowieso al door bijna 1,6 miljoen kijkers gevolgd. Sowieso is Arjen Lubach dit seizoen op dreef, want hij haalt voor veel filmpjes miljoenen views. Op het moment van schrijven is zijn scetch over België ruim

Reacties op Arjen Lubachs video

Na de uitzending werd er onder andere op YouTube veel gereageerd op de veelbekeken video. Zo antwoordde iemand grappend “de oplossing is zo simpel: Gert Verhulst wordt de minister-president van België!”, verwijzend naar Gert van het kinderprogramma Samson en Gert en oprichter van het Belgische entertainmentbedrijf Studio 100. Anderen reageren: “als je zolang moet wachten op een regering moet het wel een verdomd goede worden“. Ondertussen reageert een Belg luchtig op Arjen Lubach: “ik als belg: ik ook, Arjen, ik ook.”

In ieder geval zien mensen voordelen in het fuseren van Nederland en Wallonië: “grootste voordeel: de Nederlandse grand prix kan gewoon op het Circuit van Spa-Francorchamps gehouden worden.” Ondertussen wordt er flink kritiek geleverd op de tweetaligheid van België, die de eenheid ook niet bevordert: “die tweetaligheid lijkt me echt funest voor het eenheidsgevoel in België.” Een ander: “België: het land dat pas een land is als het op het EK of WK voetbal aankomt.

In ieder geval was Arjen Lubach van Zondag met Lubach niet de enige die twijfelde over België. In 1982 zong Het Goede Doel al vol overtuiging in haar liedje België: ‘ik heb getwijfeld over België.’ Daarom worden er ook volop dit soort grappen over België gemaakt in de reacties van het item uit Zondag met Lubach.

Arjen Lubach meer dan Zondag met Lubach

Sowieso trekt Arjen Lubach de laatste jaren veel kijkers. Hij weet veel onderwerpen op een leuke manier aan te kleden voor een breed publiek. Ook als het om politieke items zoals dit gaat. Dit doet hij niet alleen in zijn show Zondag met Lubach, maar ook tijdens zijn theatervoorstellingen. Hij maakt scetches en voorstellingen over dingen die bij hemzelf de aandacht trekken. Vaak weet hij het zo te verpakken dat anderen aandacht luisteren naar wat de redactie die dag heeft voorbereid.

Dit is recent nog beloond. Zo maakt Arjen Lubach kans om een Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht te slepen. Het nummer waarmee Arjen Lubach zo hoog scoort is Beter in Bed. De Annie M.G. Schmidtprijs is een jaarlijks terugkerende prijs en deze keer is Arjen Lubach groot kansmaker. Het nummer Beter In Bed ging net als veel van zijn items, viraal en velen kennen zijn lied Beter in Bed van binnen naar buiten. In het liedje steekt hij de draak met politicus Thierry Baudett door te suggereren dat Lubach juist Baudetts ex meer plezier kon bezorgen in bed.

Arjen Lubach behaalt een hit

Eerder werd wist de hit ruim 1,4 miljoen kijkers via YouTube is boeien. Ook op Spotify wist het nummer nog eens 1,65 miljoen luisteraars te voor zich te winnen. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat mensen mogelijk het nummer op zowel YouTube als Spotify hebben geluisterd. Toch zijn dit grote aantallen die laten zien dat de presentator meer in zijn mars heeft dan de presentator de afgelopen jaren al liet zien tijdens diverse afleveringen van Zondag met Lubach.

Bericht Zondag met Lubach zorgt voor discussie onder zuiderburen door kritiek op ‘regering’ is geplaatst op OATO.NL en geschreven door: Kevin De Bruin.

Bronnen link